Nytt rekord i dag! Med sina 44 år och 223 dagar på tronen har Carl XVI Gustaf (t h) slagit Magnus Erikssons (t v) rekord som Sveriges mest långvarige regent. Foto: TT

I dag blir kung Carl XVI Gustaf historisk

Uppdaterad
Publicerad

I dag, torsdag den 26 april, har kung Carl XVI Gustaf varit kung i Sverige i 44 år och 223 dagar. Därmed blir han den bland alla kungar (och ett par drottningar) som suttit längst tid på tronen under tusen år av svensk historia.

Det brukar heta att Bernadottar blir gamla och kungens farfar och farfars far bevisade det genom att bli nästan 91 respektive 92 år gamla. Gustav V (farfars far) var också kung i nära 43 år. Men det är inte någon av dem som haft det gamla rekordet. Det är mycket äldre än så, från 1300-talet.

Mycket ung kung

Magnus Eriksson, utsedd till kung vid tre års ålder 1319, störtad från makten 1364, var kung i 44 år och 222 dagar. Detta enligt en nygjord uträkning som hovet och Riksarkivet gjort.

– Det är svårt att vara så exakt, säger Henrik Klackenberg, statsheraldiker på Riksarkivet, men vi har utgått från datum när kungar hyllades vid Mora stenar som man gjorde på medeltiden. Vi har utgått från det datum när Magnus hyllades till det datum när nästa kung hyllades, och då får vi fram den här ganska exakta uppgiften.

Riksarkivet har ett dokument från februari 1364 där näste kung i ordningen, Albrekt av Mecklenburg, första gången kallar sig kung. Så där blir definitiv slutpunkt för Magnus Erikssons långa regeringstid.

Orolig tid

Egentligen är det rätt märkligt att Magnus var kung så länge, för hans 1300-tal var mycket oroligt och farligt. Det började ganska bra 1319 med fred efter många års brödrastrid och maktkamp – historierna från Håtunaleken och Nyköpings gästabud – och Magnus ärvde också Norges krona. År 1332 hyllades han som kung även i Skåne sedan han löst in en pant hos Skånes dåvarande ägare greven av Holstein. Danmark var försvagat av egna inbördesstrider.

Kung Magnus svensk-norska union, inklusive Skåne och Finland, var enorm till ytan men väldigt glest befolkad och fattig.

Pest, krig och blivande helgon

Sedan kom olyckorna: digerdöden nådde Norden 1348 och tog livet av kanske var tredje människa, krigståg mot ryssarna i Novgorod misslyckades, danskarna slutade kriga inbördes och vände sig mot Sverige för att återta Skåne. Dessutom erövrade de Gotland, som varit under Sveriges kung i århundraden, och massakrerade de gotländska bönder som försökte sätta sig till motvärn.

De svenska stormännen var mycket missnöjda med anledning av den enorma kostnaden för köpet av Skåne, och fru Birgitta, som så småningom skulle bli helgonförklarad, förtalade och förolämpade kung Magnus intensivt och bidrog till hans fall. Trots att han skänkte kungsgården i Vadstena som grund till hennes blivande klosterorden. ”Otack är världens lön”, skulle man kunna säga.

Irrade runt

1356 utbröt uppror mot kungen av bl a hans egen son och under några år var läget väldigt oklart. 1363 erbjöd svenska stormän kronan åt en tysk furste, Albrekt av Mecklenburg. Magnus Eriksson fängslades senare, frigavs efter några år, irrade runt i norra Europa och drunknade 1374 i ett skeppsbrott i en norsk fjord. Det finns ingen grav efter honom.

Kung Magnus är också lite känd för att hans drottning Blanka av Namur förekommer i 1800-talsramsan ”Rida rida ranka”. Från hans tid finns den första lag som gällde hela Sverige, Magnus Erikssons landslag. Det kan ha varit hans norska förbindelser som ledde till den, eftersom Norge fått sin första motsvarighet redan i slutet på 1200-talet.

Krossad av Eliszabeth

Men nu blir alltså kung Carl Gustaf den som suttit längst i Sverige. Andra monarker har suttit ännu längre, bl a drottning Elizabeth II av Storbritannien som i skrivande stund varit drottning i över 66 år. Kung Bhumibol i Thailand hann vara monark i 70 år innan han avled härom året.

Just nu är kungaparet i Japan för att fira att Sverige och Japan haft diplomatiska förbindelser i 150 år. Men när Riksarkivet nyligen fyllde 400 var kungen där och fick inspektera det gamla dokumentet från 1364. Hur reagerade han då?

– Han visade intresse, men han ville inte överdriva sin position som ny rekordhållare, säger Henrik Klackenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.