• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar

Uppdaterad
Publicerad

Mot bakgrund av att flera ledamöter i Svenska Akademien lämnat Akademien eller inte deltar i dess arbete kommer det att göras en komplettering i stadgarna gällande utträde, skriver hovet i ett pressmeddelande.

”Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde”, skriver kungen i ett pressmeddelande.

”Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde”, skriver han vidare.

Krisen i Svenska Akademien

Hovet: Kungens uppgift att ändra stadgar

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar för Kulturnyheterna att kungen haft ett nytt möte med riksmarskalken Svante Lindqvist och Akademiens tillfälliga ständiga sekreterare Anders Olsson där det beslutades att kungen skulle ändra stadgarna. Enligt Margareta Thorgren är det kungens uppgift.

– Vi har varit tydliga med att vi har juridiska rådgivare som har sett över kungens befogenheter och som fastslår att som högste beskyddare har kungen möjlighet att disponera och se över stadgarna, säger hon.

Så för er råder inga tvivel om att det är kungen som ska göra detta?

– Nej.

”Ska ha möjlighet till utträde”

Diskussionen kring eventuella ändringar i de stadgar som styr Svenska Akademien har under de senaste veckorna varit högaktuella i den kris som pågår inom institutionen. Sedan de tre ledamöterna Kjell Espmark, Klas Östergren och Peter Englund för drygt två veckor sedan gick ut och berättade att de väljer att lämna Akademien har frågan aktualiserats än mer.

”Det är en naturlig utgångspunkt att den som inte längre önskar vara ledamot ska ha möjlighet till utträde”, står det vidare i pressmeddelandet från hovet.

Kungen kan godkänna ny ledamot

I dagsläget är 7 av de sammanlagt 18 ledamöterna inte aktiva i Akademiens arbete.

Enligt paragraf 12 i Akademiens stadgar måste minst tolv ledamöter finnas på plats för att en ny ledamot ska kunna väljas in. Något som har beskrivits som en risk för att Akademien ska självdö. Men enligt juristen Claes Sandgren finns inte den risken.

– Det här är ett ickeproblem. Paragrafen efter säger att om kungen godkänner ett majoritetsförslag från Akademien om en ny ledamot är den ledamoten behörig, säger han till Kulturnyheterna.

Svenska Akademien – Det här har hänt

Under torsdagen förra veckan lämnade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius sin roll som ständig sekreterare och sin stol vid Svenska Akademien. Något som kort därefter följdes av att ledamoten och poeten Katarina Frostenson deklarerade att hon tar paus i sitt arbete inom institutionen.

I dagsläget är 7 av de sammanlagt 18 ledamöterna inte aktiva i akademiens arbete. Två ledamöter, Kerstin Ekman och Klas Östergren, har sedan tidigare öppet berättat att de inte längre deltar i Akademiens arbete. Kerstin Ekman lämnade arbetet i Akademien 1989 efter Salman Rushdie-affären.

Och det var sent som förra veckan som författaren Klas Östergren begärde sitt officiella utträde från Akademien.

Sedan 2015 deltar inte heller heller ledamoten Lotta Lotass i Akademiens arbete. Något som innebär att de 18 ledamöter som Akademien ska bestå av, i dagsläget enbart är 11 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet