Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om man tittar på välmående och hur många som slipper se sina barn dö till exempel, så går det ju jävligt bra för mänskligheten, säger Ola Rosling. Foto: SVT

Ola Rosling: Det går väldigt bra för oss

Uppdaterad
Publicerad

Pandemi, inflation och krig i Europa. Det är mycket som ser mörkt ut i världen i dag – men det finns ljusglimtar för hur framtiden ska bli. Experterna listar vad som kan ge oss hopp framåt.

Mycket har faktiskt blivit bättre för mänskligheten.

Andelen människor som lever i extrem fattigdom i världen har minskat från 40 till 10 procent sedan 1980, och antalet länder som anses vara låginkomstländer har minskat från 58 till 9 procent på 30 år. Dessutom har 90 procent av jordens befolkning i dag tillgång till elektricitet och rent vatten – och den siffran närmar sig 100 procent.

Idébyrån

Detta visar fakta från stiftelsen Gapminder, som i Hans Roslings anda jobbar med att sprida kunskap om global utveckling.

– Samarbetet som finns i dag mellan kloka människor runt om i hela världen har aldrig existerat förut i världshistorien, säger Ola Rosling, vd för Gapminder och Hans Roslings son, i SVT:s Idébyrån.

Viktigt att vara optimistisk

Det är många som tappat hoppet på framtiden – särskilt i de yngre generationerna, menar antropologen Katarina Graffman. Men när mänskligheten står inför stora utmaningar är det viktigt att tro på bättre tider, understryker hon.

– Optimismen är jätteviktig för att vi ska orka. Att folk samlas i olika gemenskaper ger en väldig kraft. Och det är faktiskt människor i grupp som ofta sätter igång en förändring, säger Katarina Graffman till Idébyrån.

Framtidsforskaren och filosofen Karim Jebari ser också ljust på mänsklighetens framtid.

– Jag är ganska hoppfull när det gäller politikernas förmåga att lösa problemen, säger han.

Hör Ola Roslings optimistiska syn på samtiden – och se mer om ämnet i Idébyrån: Hur fan ska det gå? på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idébyrån

Mer i ämnet