Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Ulf Ellervik och sexologen Malena Ivarsson diskuterar frågor om människans sexdrift i SVT:s Idébyrån. Foto: SVT

Forskaren om människans sexdrift: Kan ligga när som helst

Uppdaterad
Publicerad

Människan är ett unikt däggdjur. Till skillnad från andra djur fortsätter vi att ha sex även om det inte resulterar i barn. Det säger Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, i SVT:s Idébyrån.

Människans förmåga att förälska sig skiljer sig inte från andra djurs, även om det för oss inte enbart handlar om den evolutionära driften att hitta en partner för att para sig och föröka sig.

Däremot är vi annorlunda från djuren när det gäller doftens betydelse. Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, slår hål på myten om att människan likt andra djur hittar partner med hjälp av feromoner.

Idébyrån

– Vi är unika i att vår näsa sitter en och en halv meter upp, det finns inte så mycket dofter där. Det är otroligt sällan vi människor luktar någon i skrevet, säger han i Idébyrån.

Människan förälskad längre än djur

Men förälskade blir vi ändå. Och faktum är att människans förälskelse-fas är bra mycket längre än andra djurs.

– Vi har fått ett till två år kanske, det är ju jättelänge. Vissa djur har bara några minuter, några dagar eller månader, säger Ulf Ellervik.

Attraktion frikopplad från reproduktion

Människan har dessutom fått förmågan att kunna känna lust och attraktion precis när som helst, oavsett ålder.

– Det är frikopplat från det här med reproduktion. Vi har laddat kärleksbegreppet med så många olika saker som försvårar våra relationer. Det är bra att kunna sära på kärlek, sex och romantiskt sex, säger Malena Ivarsson, sexolog, till Idébyrån.

Hör mer om kärleksrelationer, monogami och djuret människan i Idébyrån på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idébyrån

Mer i ämnet