Sverigedemokraterna fick drygt 780.000 röster i söndagens val. Frågan är om man från demokratisynpunkt kan undvika att låta så många väljare förbli utanför påverkan.
– Väljarna har alltid rätt. Man ska respektera alla dessa 780.000 väljare. Väljare är inga dumbommar men samtidigt är det här ingen tebjudning. Det är ingen sällskapslek, sade statsvetarprofessorn och valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson i SVT:s Gomorron Sverige.
– Det är inte för att vara taskiga mot Sverigedemokraterna som andra partier inte vill samarbete med dem. Det handlar om djupt liggande ideologiska skillnader, sade han.
Henrik Ekengren Oscarsson påminner om att vi har en riksdag, ett demokratiskt parlament, för att vi ska bekämpa varandra – fast på ett civiliserat sätt. Det är så här vi löser motsättningar och konflikter i samhället, menade han.
– Vi har en konflikt i Sverige och den handlar om vi ska ha en generös eller restriktiv invandringspolitik, sade han.
Viktiga värden
På valkvällen sade Socialdemokraternas partiledare, den blivande regeringsbildaren Stefan Löfven, att det inte kommer att bli något samarbete med SD trots att partiet blivit mycket större.
En stor del, närmare bestämt 16 procent, av Sverigedemokraternas väljare i årets val röstade på Socialdemokraterna i förra valet. Det troliga är att Stefan Löfven ändå kommer att hålla SD utanför inflytande i riksdagen, anser SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.
– Det är så djupgående och viktiga värden som skiljer dem. Man måste inte samarbeta med dem så står så långt ifrån en, sade hon.
Alliansens mamma och pappa
Stefan Löfven sade också på valkvällen att ”Sverige är för litet för konflikter” men kommer han verkligen att lyckas bryta upp blockpolitiken? Enligt Margit Silberstein beror det mycket på vad som händer med Alliansen efter valnederlaget och moderatledarens avgång.
– Om Maud Olofsson var Alliansens mamma så var Fredrik Reinfeldt dess pappa. När Reinfeldt avgår är det bara Göran Hägglund kvar av det som var Alliansens kärna. Det blir väldigt intressant att se vad som händer, sade hon.
Nästan 30 procent av Sverigedemokraternas nya väljare kom från Moderaterna och det har redan spekulerats i om den nya moderatledaren som väljs i vår kommer att ändra partiets inriktning mot bakgrund av det.
– Jag tror faktiskt inte att det är något av riksdagspartierna som vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Men det kan kanske bli så att SD röstar med Alliansen som de gjort tidigare i stor utsträckning, sade Margit Silberstein.
Låst läge kan ge kris
Många tror att kommer att gå ganska odramatiskt till när Stefan Löfven ska bilda regering. Ett större problem får S-ledaren när den nya regeringen ska få genom sin budget i riksdagen mot slutet av året.
– Alliansen har sagt att man ska lägga fram ett eget budgetförslag. Då är frågan hur Sverigedemokraterna agerar då. Det är ett stort parti nu – ett kränkt parti för att ingen vill ha med dem att göra. Om de vill fälla Stefan Löfven skulle de kunna rösta för Alliansens budgetförslag och då skulle regeringens förslag falla, sade Margit Silberstein.
– Då blir det kris.
Men enligt Henrik Ekengren Oscarsson kommer det troligen inte att ske. Läget är låst, bland annat eftersom ingen är beredd att – i utbyte mot stöd – ge Sverigedemokraterna något i partiets hjärtefråga.
Det är inte heller inte troligt att Alliansen kommer att avstå från att lägga ett budgetförslag och på så sätt visa att man tar ansvar. Landet måste ju regeras.
– Alliansen har ju mandat från sina väljare att driva de förslag man gick till val på, sade Henrik Ekengren Oscarsson.