Foto: TT

If om våldtäktsanklagelser: ”Ett totalt uppvaknande”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under fredagen avslöjade Expressen en utbredd kultur av sexuella trakasserier och sexism på ett av Nordens största försäkringsbolag: If.

– Det är ytterst tydligt att vi har en kultur och en arbetsmiljö som inte ger möjlighet för våra medarbetare att anmäla trakasserier, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If, till SVT Nyheter.

Chefer på försäkringsjätten If pekas ut för att driva en sexistisk kultur på företaget, där kvinnliga anställda trakasseras.

Tidigare under fredagen avslöjade Expressen ett fall där en kvinna ska ha våldtagits av en manlig chef i samband med en jobbkonferens – inför flera vittnen.

Kampanjen #MeToo

Anders Lindstrand, som tidigare jobbat som sexualbrottsutredare på polisen, sa till Expressen att det finns en ”väldigt stark bevisning” för att det som chefen anklagas för också inträffat.

”Har funnits klagomål”

Det innebär alltså att en kvinna blivit våldtagen av en chef inför flera vittnen, och att varken HR eller utredningsenheten fått reda på det förrän Expressens avslöjande.

– Det har funnits klagomål på den här enheten som handlade om en olämplig jargong. Men när HR utredde det så har man inte fått fram någon mer information, och därför vidtogs inte ytterligare åtgärder, säger Lindstrand och tillägger:

– Att den informationen inte nådde oss är allvarligt.

Däremot så ska anställda på företaget, enligt Lindstrand, ha berättat för andra chefer, som i sin tur har undanhållit denna information från HR och utredningsenheten.

– Man har berättat för ledare, för sina chefer som inte tagit det vidare. Och det ska vi titta på närmare på i utredningen. Det är allvarligt om vi har en kultur där sådant inte kommer fram. Det kan vara enskilda personer, men det kan också vara att vi har riktlinjer som inte är tillräckliga.

Vad har ni för riktlinjer för sådana fall för tillfället?

– Om man blir utsatt för trakasserier eller ofredanden ska man vända sig till sin chef, eller dennes chef, HR eller utredningsenheten.

Dessa riktlinjer är bland annat att man ska rapportera sexuella ofredanden och trakasserier till sin närmaste chef.

Det är uteslutande chefer som står anklagade för ofredanden, trakasserier och i det senaste fallet, våldtäkt.

”Totalt uppvaknande”

Lindstrand kallar detta ”ett totalt uppvaknande” och säger att man måste vidta ”massa olika åtgärder” för att man inte klarat uppgiften med att skapa en kultur där kvinnor vågar rapportera trakasserier och ofredanden.

– Det är ytterst tydligt att vi har en kultur och en arbetsmiljö som inte ger möjlighet för våra medarbetare att anmäla trakasserier.

Trots att If utrett ”sex-sju” liknande fall under 2000-talet har inga polisanmälts. Det säger Lindstrand beror på att kvinnorna inte velat gå vidare med polisanmälan, och att If ”respekterar” det beslutet.

Inga fall polisanmälda

– Vi har stöttat brottsoffren och de har uttryckligen sagt att de inte vill polisanmäla. Då har vi stöttat de på annat sätt.

Varför väljer inte ni att polisanmäla som andra företag har gjort?

– Det är ju den som är utsatt som först och främst ska anmäla. Om en anställd ber oss att inte gå till polisen för att de inte orkar det, ska vi då göra det ändå?

Lindstrand tillägger att det inte bara är ett ”totalt uppvaknande” för If, utan att det visar på ett ”stort samhällsproblem”, vilket framgår av #metoo-kampanjen.

För tillfället pågår en internutredning, som leds av Lindstrand, som ska ta reda på vad exakt som hänt, och varför det inte kommit fram till HR och utredningsenheten förrän Expressen publicerade uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet