Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför går inköpen av ekologiska livsmedel ned – och hur kan man vända utvecklingen? Hör dagligvarujättarnas egna förslag. Foto: TT

Handlarnas egna förslag för att vända ekotrenden

Publicerad

Vi lägger allt mer pengar på mat. Men inköpen av ekologiska produkter minskar. Vad borde göras för att vända trenden?

För första gången på flera år handlar vi mindre ekologisk mat. Mellan 2020 och 2021 sjönk försäljningsvärdet med nästan en miljard kronor.

Förklaringarna är flera, om man frågar företrädare för tre av de största dagligvaruhandlarna i landet. Hållbarhet kan ses på olika sätt och närodlat och vegetariska produkter tar nu andelar av ekomaten.

– Ekomaten har fått konkurrens på mathyllorna, säger Ica:s hållbarhetschef Anders Axelsson.

Se förslagen från Ica, Coop och Axfood för att öka inköpen av ekologiska livsmedel i klippet ovan.

Så mycket handlar vi mat för per år

Försäljningsvärde, inklusive moms, på livsmedel och dryck i miljarder kronor.

2016

Totalt: 233

Varav ekologiskt: 18,2

Varav icke-ekologiskt: 214,7

2017

Totalt: 241,7                                  

Varav ekologiskt: 18,6

Varav icke-ekologiskt: 223,1

2018

Totalt: 254,5                            

Varav ekologiskt: 19,6     

Varav icke-ekologiskt: 234,8

2019

Totalt: 258,9                                  

Varav ekologiskt: 19,5

Varav icke-ekologiskt: 239,4

2020

Totalt: 276,1                                

Varav ekologiskt: 20,4

Varav icke-ekologiskt: 255,7

2021

Totalt: 283,5                               

Varav ekologiskt: 19,3

Varav icke-ekologiskt: 264,2

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.