Efter bland annat terrordådet på Utøya och mot tidningen Charlie Hebdo gick politiker efter politiker ut och pratade om att terrorism bäst bekämpas med öppenhet.
– Jag förstår att politiker måste använda sig av en viss retorik och att det är en politisk ryggmärgsreflex att använda den typen av retorik. Men jag blir också ganska trött på att höra det här för det får lätt en tendens att bli floskler, säger Hans Brun, forskare på kontraterrorism.
– Det är inte med öppenhet som man bekämpar terrorism långsiktigt och framgångsrikt. Det krävs en genomtänkt och fungerande strategi. Det eftersom jihadism är ett globalt fenomen, den kan inte bara bemötas nationellt, säger Hans Brun.
Länder utan prat om öppenhet
Men det finns länder där man inte lika ofta talar om öppenheten när man talar om att bekämpa terrorister. Länder som till exempel USA och Storbritannien där man har skarpare gränskontroller, mer avlyssning och övervakning.
– Det har inte varit några stora terroristattentat i USA nu ända sedan 2001 och ur den synvinkeln kan man hävda att det fungerar. Sedan om det är det som det beror på eller om det är enklare för terrorister att ta sig till Europa det är en annan sak. Men i USA är nog alla överens om att systemet gjort mer nytta än skada än så länge, säger Micke Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.
Agenda söndag 15/11 kl 21.15 i SVT2.