• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Satsningen har blivit beroende av bland annat indiska it-konsulter som inte talar svenska – vilket lett till problem eftersom Arbetförmedlingens dokumentation varit på svenska. Foto: Anders Wiklund/TT

Intern rapport: Allvarliga risker kring Arbetsförmedlingens jättesatsning på nytt it-system

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har satsat hundratals miljoner på ett nytt it-system för ärenden och beslut. Men satsningen är kraftigt försenad – och sågas nu av myndighetens egna revisorer.

Det nya systemet kallas BÄR och ska ersätta flera föråldrade system – men är samtidigt både försenat och ifrågasatt. I en ny granskning sågas genomförandet på flera punkter.

Arbetsförmedlingens internrevisorer påpekar att det saknas en löpande uppföljning och kontroll av kostnaderna. Utifrån budgetunderlag kommer man fram till en möjlig totalkostnad på 600 miljoner fram till 2024, men konstaterar också att det inte går att se hur mycket av arbetet som återstår.

SVT Nyheter granskar

Enligt rapporten har bara ”ett fåtal” av ungefär 40 ärende- och beslutstyper hittills gått över till BÄR.

Högsta risknivån

Revisorerna förser alla risker med ett värde, och två risker får det allra högsta värdet:

  • Risk för ett ineffektivt nyttjande av statliga medel.
  • Risk att negativa konsekvenser inte upptäcks, eftersom det saknas riskanalyser och utvärderingar.

Sannolikheten för dessa risker är ”så stor att det bara är en fråga om när”, och konsekvenserna av dem blir ”mycket omfattande påverkan på möjligheten att uppfylla mål och fullgöra uppdrag”.

Revisorerna pekar också på allvarliga språkproblem.

Kan inte svenska

BÄR utvecklas i ett programspråk som kräver en mycket specifik kompetens, där tillgången på it-utvecklare i Sverige är mycket begränsad. Utvecklingen görs därför till stor del av inhyrda konsulter, bland annat engelsktalande från Indien som inte talar svenska. Detta har enligt rapporten ”varit utmanande eftersom all dokumentation på Arbetsförmedlingen är på svenska och vissa medarbetare inte känner sig bekväma med att prata engelska.”

Enligt revisorerna riskerar myndigheten att under lång tid framöver sakna egen kompetens och bli beroende av inhyrda konsulter ”vilket kan leda till förseningar, försämrad kvalitet och ökade kostnader”.

Revisorernas sammanfattande bedömning blir ”otillfredsställande” – det allvarligaste steget på en fyragradig skala – och man rekommenderar en rad åtgärder.

De ansvariga lovar nu att genomföra dessa – bland annat en kostnadsanalys och en riskanalys. It-direktör Krister Dackland skriver till SVT att han håller med om kritiken i rapporten men redan sett förbättringar av vidtagna åtgärder. ”Sedan årsskiftet utför vi cirka 35% av handläggningen i den nya miljön.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet