En delad bild som visar två scener. Den ena sidan visar en hand som håller en mobiltelefon som visar en social mediepost med en bild på en kvinna och ett hjärta som knappas på. Den andra sidan är en neutral bakgrund med en person med blont hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Internetstiftelsen om sociala medier-förbudet: Kommer söka sig till andra plattformar Foto: TT

Internetstiftelsen om sociala medier-förbudet: Kommer söka sig till andra plattformar

Uppdaterad
Publicerad

Internetstiftelsen ser flera risker med att förbjuda sociala medier för unga. Ett orosmoln är att det ersätts med plattformar som saknar insyn.

– Det betyder att fler barn kommer att kunna utsättas för olika saker som är negativa för dem, säger Jannike Tillå.

Australien har som första land i världen beslutat att införa en 16-årsgräns för sociala medier.

Socialminister Jacob Forssmed (KD) har sagt att Sverige inte utesluter en liknande lagstiftning i framtiden.

Jannike Tillå, chef för samhällsnytta på Internetstiftelsen, säger att fler barn riskerar att bli ensamma om de inte har tillgång till sociala medier.

Hon hänvisar till en rapport från Internetstiftelsen, där fyra av tio barn och unga mellan 12 och 19 år, uppger att de har mött personer genom internet, som de inte hade träffat annars.

– Det är en livlina för många barn som är ensamma, de hittar vänner på nätet i stället för i skolan eller där de bor, säger Jannike Tillå.

– Det är ett sätt att träffa människor som kanske har samma intressen om man inte har någon i närheten som har det.

Meta, Snapchat och Tiktok: Förhastad lag

Sociala medier-jättarna säger sig vara villiga att arbeta med den australienska regeringen för att implementera åldersgränsen som ska vara på plats om ett år, men anser att lagstiftningen är förhastad.

Meta, som äger Facebook och Instagram, uppger att Australien har skyndat igenom processen, utan att ta hänsyn till branschens anpassningar för unga användare.

Bolaget anser även att det inte har presenterats tillförlitliga bevis som grund till förbudet.

Snapchat uttrycker farhågor om lagstiftningen och att det finns många ”obesvarade frågor”.

Kan söka sig till andra plattformar

Tiktok säger i ett uttalande att lagstiftningen riskerar att dra unga människor till en mörkare del av internet. En farhåga som Jannike Tillå delar.

– De kommer umgås på nya sätt och på nya plattformar som vi har mindre insyn i, säger hon och fortsätter:

– Vi riskerar att de inte kommer berätta för oss vuxna om de möter någonting obehagligt eller blir utsatta för någonting eftersom det sker olovligen.

Jannike Tillå lyfter att vuxna generellt måste lyssna mer på barn och ungas insikter som sociala medier.

– Vi måste sätta oss in i vilket värde sociala medier kan skapa, samtidigt som vi ska ställa krav på plattformarna och säkerställa att barnen är skyddade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.