Finansminister Magdalena Andersson får hård kritik från en iransk kvinnorättsorganisation för en bild hon la upp på sin Facebook-sida. Foto: TT/Skärmdump facebook

Brevet till Andersson: ”Jämför inte din hatt med en påtvingad slöja”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson la upp en bild på sin Facebooksida som jämförde att bära hatt med att handelsminister Ann Linde tvingades bära slöja under ett statsbesök i Iran. Bilden har mött hård kritik från svenskt håll – men även från Iran. Nu har finansministern tagit bort den och ber om ursäkt.

Historien om ”slöjbråket” började med att Sveriges handelsminister Ann Linde kritiserades för att bära slöja när hon, tillsammans med bland andra statsminister Stefan Löfven, besökte Iran i början av februari. Liberalernas partiledare Jan Björklund var en av dem som var allra hårdast i sin kritik.

L-ledaren sa i en intervju med SVT:s Agenda att slöjan är en symbol för hederskultur och kvinnoförtryck.  

– Jag vet att det är många kvinnor, både i Sverige och i den muslimska världen som frivilligt klär sig på det här sättet och då är det inte förtryck för dem. Men för en väldigt stor grupp så är det här påtvingat.

Läs också: ”Oansvarig debatt om slöjan”

Ann Linde själv svarade att slöjan var ett måste under besöket i Iran, att hon hade brutit mot landets lagar om hon inte hade burit den och att främlingsfientlighet och dumhet ligger bakom debatten som blossat upp.

La ut bild på Facebook

Under måndagen svarade finansminister Magdalena Andersson på Björklunds kritik – med en bild. Bilden föreställer Andersson, tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér och Helene Hellmark Knutsson, ministern för högre utbildning och forskning, iklädda varsin färgglad hatt i samband med det kanadensiska statsbesöket i Sverige.

”Vad tycker Björklund om att kvinnliga statsråd måste ha hatt på sig vid statsbesök?”, skriver Andersson.

Bilden, som kritikerna menar jämför hattbärande med kvinnoförtrycket som slöjan symboliserar, skälldes snabbt ut i sociala medier.

”Skäms över regeringens kvinnliga ministrar som jämför hatt med slöja. Feminismen när den är som sämst. Och ni ska stå upp för de utsatta?”, skriver Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor.

Magdalena Anderssons hattbild hann inte ligga ute länge innan den blev hård kritiserad, senare på kvällen tog hon bort den. Foto: Skärmdump Facebook & Twitter

Öppet brev till ministern

Kritiken kommer även från Iran. I ett öppet brev till Magdalena Andersson skriver Masih Alinejad, grundaren för den iranska kvinnorättsorganisationen My Stealthy Freedom som arbetar mot slöjlagen och förtrycket mot kvinnor i Iran. Hon inleder brevet med orden: ”Jämför inte din hatt med en påtvingad slöja”.

I brevet ställer Masih Alinejad frågan om Andersson någonsin upplevt ”den brutala moralen som tvingar dig att täcka ditt hår” – något hon menar är verklighet för miljontals kvinnor i Iran.

”Du kan göra narr av vår kamp, men jag skulle uppskatta om du förstod att vi pratar om en påtvingad slöja medan när du visar oss bilder med hattar så utövar du i själva verket din valfrihet. Du försöker sudda ut den enorma skillnad mellan den slöja som iranska kvinnor tvingas bära och ditt val att bära en hatt.”

Till inlägget har Alinjad lagt upp Anderssons hattbild, tillsammans med en bild på henne själv.

”Det är jag på bilden, när jag var politisk reporter. Prästen försöker slå mig i ansiktet på grund av att jag inte bar rätt islamiska hijab. Att bära hatt var inte en valmöjlighet.”

Masih Alinejad, journalist och grundare till organisation ”My Stealthy Freedom” skriver ett öppet brev till Magdalena Andersson och ber henne att inte jämföra att tvingas bära slöja med att ta på sig en hatt. Foto: Skärmdump Facebook

Bilden togs bort

Magdalena Andersson tog sent på måndagen bort bilden från sin Facebook-sida och bad om ursäkt för den. ”Det blev inte bra”, skriver hon i inlägget.

”Min avsikt var naturligtvis aldrig att förminska förtrycket av slöjtvång. Ingen ska tveka om att jag står upp för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Regeringen har i alla kontakter med Iran lyft kvinnors situation och mänskliga rättigheter i landet. Däremot försökte jag ironisera över att Jan Björklund valde att göra plakatpolitiska poäng på regeringens Iranbesök.”, skriver finansministern.

SVT Nyheter har sökt Magdalena Andersson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.