• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael transitionerade och ångrade sig: ”Jag hade behövt få en Asperger-diagnos, det känner jag mig lurad av” Foto: Privat/Emil Larsson/SVT

Mikael ångrar sin hormonbehandling: ”Jag hade behövt en Aspergerdiagnos”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Kruse var övertygad om att han var en kvinna född i fel kön. Han hormonbehandlades under sju år – innan han ångrade sig.

– Jag hade behövt en Aspergerdiagnos, säger han.

Under uppväxten kände sig Mikael Kruse obekväm i sin kropp. Men det var först när han kom i kontakt med transvården som könsdysforin fick fäste – och han insåg att kroppen behövde förändras.

– Ett väl paketerat svar på varför jag inte hittat mig själv, säger han.

Efter några års hormonbehandling, med besvär som anemi, indikationer på nedsatt fertilitet och andra biverkningar, trappade han ner på medicinen. Han mådde bättre och ville samtidigt utreda andra möjliga orsaker till sin problematik.

Besviken på transvården

Mikael Kruse fick reda på att han har autism och add, vilket han såg som en förklaring till sitt identitetssökande. Han är besviken på transvården.

– Jag hade önskat att de varit mer motstridiga. Det som hände mig var att jag sattes i en samtalsgrupp där vi kunde bekräfta varandras perspektiv och offermentalitet. Det gjorde att vi förstärktes i vår tro, säger Mikael Kruse.

Här kan du se dokumentärserien “Transkriget – tänk om ni har fel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.