Allt fler skriver testamenten

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemin har många skrivit sitt testamente. Sedan i mars har efterfrågningarna ökat hos Sveriges begravningsbyråer och jurister.

SVT har varit i kontakt med begravningsbyråerna och juristerna Ignis, Fonus, Fenix, Lexly och Lavendla och alla beskriver att förfrågningarna som gäller testamenten har ökat under 2020, i jämförelse med åren innan.

– Vi ser nästan fyra gånger fler frågor jämfört med vanliga år. Det är folk som vill skriva testamente, har frågor om arv eller har frågor inför ett dödsfall, säger Charlotte Runius på Fenix begravning.

Coronapandemin

”Många tar tag i det”

Andra tjänster som gäller livets slutskede har också ökat, som att upprätta framtidsfullmakter, det vill säga en fullmakt till den man vill ska representera en om man inte kan göra det själv och de arkiv där man kan skriva ned hur man vill ha sin begravning.

– På grund av att man pratar så mycket om döden nu så är det många som tar tag i det, säger Charlotte Runius.

Gunilla Molnelle är hunduppfödare i Västerås, och en av de som kommit till skott på grund av pandemin.

Hon har dels upprättat ett testamente och dels börjat fylla i ett arkiv om hur hon vill att hennes egen begravning ska vara. Hon vill bara ha de närmaste, och inga dyra blommor. Och så vill hon bli begravd med sin första japanska dvärgspets Eddie. Nu står Eddies urna på kontoret.

– Många blir begravna med makar eller barn men jag har bestämt mig för att jag vill ha med mig min vovve, säger hon.

”En säkerhet”

Det viktigaste för Gunilla Molnelle var att ändra sitt testamente, tillsammans med sin son, som också gjorde en ändring i sitt testamente.

– Jag delar den här fastigheten med min son, och för att det inte ska bli några trassligheter. Han kan ju också gå bort i corona! Vi vet inte vilka som överlever det här. Det är en säkerhet för att jag ska kunna bo kvar om han, som visserligen är ung, skulle få corona, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet