M, SD, L och KD får tillsammans 49,8 procent, en dryg procentenhet mer än S, V, C och MP som landar på 48,7. Översatt i mandat skulle det innebära 177 mandat för partierna som vill se Ulf Kristersson som statsminister, och en majoritet i riksdagen.
För bara en vecka sedan var förhållandet det omvända och mycket tyder på att det blir en tät kamp under de kommande veckornas valrörelse, med en utveckling som gått mot mer rörliga väljare och där många bestämmer sig sent.
– Förra gången, 2018, var det 36 procent av väljarna som bytte parti i förhållande till valet innan och det är ju rekord. Det har att göra med att det finns många väljare som inte känner en stark samhörighet till ett parti. Det öppnar upp för den här stora rörligheten, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Vad innebär det för valrörelsen och de kommande tre veckorna?
– Det är ju jätteintressant för det blir väldigt mycket som kan hända. Det finns stora möjligheter för partierna att vinna nya väljare men också stora risker. Om man gör ett utspel som inte landar rätt kan man förlora väljare, om en partiledare gör en dålig utfrågning eller en debatt som inte blir så bra så kan det få snabba konsekvenser. Så vem som kommer att bilda regering om en månad är en mycket öppen fråga, säger Tommy Möller.
Uppåt för V
Socialdemokraterna är fortsatt största parti på 28,5 procent, medan Moderaterna tar andraplatsen på 19,6 procent framför Sverigedemokraternas 18,8.
– Jämfört med förra veckans mätning är förändringarna inte statistiskt säkerställda men tittar vi tillbaka till juli så är det en säkerställd nedgång för S, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
Vänsterpartiet är de som ökar mest, med 2,5 procentenheter till 9,7 procent. Den enda säkerställda förändringen jämfört med undersökningen som publicerades förra veckan.
– Det är en tydlig uppgång, men framförallt en återhämtning. Partiet har legat stabilt på 9-10 procentsnivån ganska länge, och nu är man tillbaka där, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Fakta om undersökningen
Det är 2 067 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Frågan som ställts är: vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post under perioden 8 augusti – 14 augusti . Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. Inom parentes visas ned/uppgång sedan senaste mätningen som publicerades i förra veckan.
Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 4 090 personer.
S: 28,5 (-2,1)
M: 19,6 (+1,0)
SD: 18,8 (+0,2)
V: 9,7 (+2,5)
C: 6,0 (-0,8)
L: 5,8 (+0,7)
KD: 5,6 (-0,7)
MP: 4,5 (-0,7)
Övriga: 1,5 (-0,1)
Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 4053 personer tillfrågats i undersökningen.