Foto: TT

Jämtin: Det är rätt beslut

Uppdaterad
Publicerad

I dag sammanträdde regeringen för första gången – men flera tunga S-namn fattas i skaran. Partisekreteraren Carin Jämtin är en av dem.

När Löfven i fredags presenterade sina ministrar var en av överraskningarna att partisekreteraren Carin Jämtin inte var med. Hon har varit en av partiets fyra frontfigurer under valrörelsen.

– Jag gillar att vara partisekreterare och precis som en del kloka journalister skrivit så är den rollen till och med viktigare nu än tidigare, säger Jämtin.

Sveriges nya regering

– Det är rätt beslut för mig att vara partisekreterare.

Palm: Ett jättelikt uppdrag

Andra tippade ministrar som inte fanns med på ministerlistan var S-topparna Jan Larsson och Veronica Palm. Enligt källor till Aftonbladet fick Larsson frågan om att bli samordningssekreterare men tackade nej, något han inte kommenterat. Veronica Palm sägs behövas i riksdagen då det nu råder ett osäkert parlamentariskt läge, och hon blev på förmiddagen föreslagen till vice ordförande och gruppledare i socialutskottet.

– Att vara statsråd i en socialdemokratisk regering är ett jättelikt uppdrag. Men det är också ett väldigt viktigt och fint uppdrag att vara folkvald, att leda arbetet tillsammans med kamraterna i riksdagen i ett läge där vi har en högermajoritet i riksdagens kammare. Det kommer att krävas ett otroligt arbete, säger Veronica Palm till Expressen.

Men hon säger också till tidningen att hon vill arbeta där hon behövs, som svar på frågan om hon blev besviken av att hamna utanför regeringen.

– Jag vill vara med och utveckla det här landet, det gör jag där jag gör bäst nytta och där jag själv känner att jag själv kan få utveckla en socialdemokratisk politik.

Statsvetaren: Hon är för vänster

Statsvetaren och debattören Ulf Bjereld är, som många andra, förvånad över statsministerns laguppställning.

– Jag tycker att regeringen innehöll flera överraskningar. Jag hade trott att Stefan Löfven skulle vara mer försiktig och ta in fler person med mer erfarenhet av det politiska arbetet på tung nationell nivå, säger han till SVT Nyheter.

Bjereld tippade hur regeringen skulle se ut strax efter valresultatet var avgjort. Många lyckades han pricka in – men några hamnade ute i kylan. Andra fick annat uppdrag, som Maria Ferm (MP), som blev Miljöpartiets gruppledare i riksdagen.

– Men hade man valt att satsa på en migrationsminister så hade hon varit det starkaste namnet, säger Bjereld.

Veronica Palm var också ett starkt namn, men där tror Bjereld att hon ansågs för vänster för Löfven.

– Det kan ju vara så att många förknippar hennes namn med en vänsterpolitik. Det är möjligt att Stefan Löfven vill markera samarbetsvilja och strävan efter blocköverskridande överenskommelser och då undviker namn som associeras med vänsterpolitik, säger Ulf Bjereld.

”Ingen tar det för givet”

Därmed inte sagt att just Veronica Palm är den som i realiteten står längst till vänster, understryker han.

– Jag tänker till exempel på Morgan Johansson, som nu blir justitieminister. Han står säkert lika långt till vänster, men man associerar inte honom till en vänsterpolitik på samma sätt.

Även namn som Åsa Westlund (S) och Jytte Guteland (S) har nämnts i ministerspekulationerna, men inte blivit en del av landets toppstyre.

– Jag tror att många kan vara besvikna men det är nog ingen som tar en ministerpost för given heller. Det kanske är en och annan som tänker att 'kom den med, så kunde ju lika gärna jag ha kommit med', säger statsvetare Ulf Bjereld.

De får tunga poster

  • Socialdemokraterna tillsätter följande ordförandeposter i riksdagens utskott: Raimo Pärsinen blir ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Fredrik Olovsson blir ordförande i finansutskottet, Matilda Ernkrans blir ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, Jennie Nilsson blir ordförande i näringsutskottet, Fredrik Lundh Sammeli blir ordförande i socialförsäkringsutskottet, Lena Hallengren blir ordförande i utbildningsutskottet, Kenneth G Forslund blir ordförande i utrikesutskottet. Därutöver blir Susanne Eberstein ordförande i Riksbanksfullmäktige.
  • Riksdagens två största partier delar enligt praxis upp ordförande och vice ordförandeposterna mellan sig. De kan i sin tur lämna över poster till samarbetspartier. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, uppger att Miljöpartiet får ordförandeposten i trafikutskottet.
  •  
  • Även Moderaterna har valt sina representanter till utskottet, enligt ett pressmeddelande. Ordföranden i konstitutionsutskottet blir Andreas Norlén, i justitieutskottet Beatrice Ask och i kulturutskottet Per Bill. Anna Kinberg Batra blir vice ordförande i finansutskottet, i arbetsmarknadsutskottet blir det Ulf Kristersson, i näringsutskottet Catharina Elmsäter-Svärd, i socialförsäkringsutskottet Elisabeth Svantesson, i trafikutskottet Lars Hjälmered och i utrikesutskottet Karin Enström. Gruppledare i utbildningsutskottet blir Tomas Tobé, i civilutskottet Ewa Thalén Finné, i miljö- och jordbruksutskottet Ulf Berg, i socialutskottet Cecilia Widegren, i försvarsutskottet Hans Wallmark, i skatteutskottet Jessica Polfjärd och i EU-nämnden Ulrika Karlsson.
  • Annika Söder blir kabinettssekreterare i utrikesdepartementet. Helene Öberg blir statssekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Therese Svanström Andersson har utsetts till statssekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) Göran Enander blir statssekreterare hos klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering

Mer i ämnet