Bara fyra av 24 ministrar har tidigare erfarenhet som statsråd och flera saknar riksdagsbakgrund. I Stefan Löfvens regering finns flera oprövade kort. Men statsministern själv försvarar sina ministrar i SVT:s Aktuellt.
– Flera andra har jobbat i regeringskansliet så det saknas inte erfarenhet på det sättet, säger Stefan Löfven och fortsätter:
– Jag tycker att det är viktigt att ha människor med olika bakgrund och levnadshistoria. Det är bra att ha en mix, det är jag helt övertygad om.
Men med så många oerfarna ministrar, blir det inte ännu svårare att driva igenom politiken?
– Det finns ingen som föds in i regeringen, alla är nya någon gång. Frågan är vilken personlighet de har, har de det politiska drivet? Och det har de.
Kallar regeringen en ”samarbetsregering”
Stefan Löfven vill inte gå med på beskrivningen av regeringen som ”svag”, utan kallar det för ”en samarbetsregering”.
– Vi är fast beslutna att samarbeta, både i riksdagen med andra partier och utanför riksdagen i civilsamhället med arbetsgivare och fackliga organisationer, säger han.
Fnurra på tråden i samarbetet
Frågan är hur samarbetet över blockgränserna kommer att gå. Folkpartiets partiledare Jan Björklunds sade tidigare i dag att ett samarbete kan bli svårt, efter att Löfven i sin regeringsförklaring sagt att kommunerna ska få vetorätt när det gäller nyetableringar av skolorna.
Enligt Björklund strider det mot den breda överenskommelse som finns om friskolan. Men Löfven slår tillbaka mot Björklunds attack.
– Jan Björklund vet att när den här uppgörelsen gjordes om friskolekommittén friskrev vi oss på precis detta område. Vi ville driva just den här frågan vidare, Jan Björklund var överens med oss om detta.
Integrationen – allas ansvar
I Stefan Löfvens regering finns ingen integrationsminister, någonting som enligt kritikerna innebär att integrationsfrågan nedprioriteras. Men Löfven själv menar att ansvaret för att integrera människor nu är alla ministrars ansvar.
– Nu har alla ett tydligt ansvar att jobba med – oavsett vad du jobbar med ingår det att tänka på hur vi integrerar människor.
Regeringens fokus kommer att vara att se till att människor från andra länder får arbete när de kommer till Sverige, hävdar Löfven.
– Oavsett om jag kommer från Örnsköldsvik eller Kabul är det jobb, utbildning, språk och bostad som gäller för alla människor. Och det gäller att möta människor utifrån hans eller hennes förutsättningar, inte från varifrån man kommer.