Liberalernas partiledare Jan Björklund Foto: Jessica Gow/TT

Jan Björklund efter SVT:s granskning: ”Stäng skolor som ger glädjebetyg”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund (L) tycker SVT Nyheters granskning visar på oacceptabla glädjebetyg i svenska skolor.

Han välkomnar förslaget om strängare lag, men tycker redan i dag att Skolinspektionen ska dra in tillstånd för skolor, som sätter för mycket glädjebetyg.

SVT Nyheter har visat på stora skillnader mellan skolor, där några låter en majoritet elever får högre betyg än eleverna visade på nationella proven. Men andra skolor håller sig strikt nära provresultaten.

Den tidigare skolministern Jan Björklund menar att detta är bevis nog för det han kallar ”glädjebetyg” och han tycker Skolinspektionen ska bli tuffare och dra in tillstånd om detta sker.

Nationella prov

– Om man systematiskt år efter år sätter för snälla betyg så ska man få tillståndet indraget.

LÄS MER: Anna Ekström (S) i Aktuellt: Lagstifta mot ”snällbetyg”

Vill gå längre

I går lovade gymnasieminister Anna Ekström (S) tuffare lagstiftning för att öka rättvisan i betygsättning mellan landets skolor, och för att motverka alltför generösa betyg. Skolorna ska i en framtida lag uppmanas ”beakta” nationella proven när man sätter betyg, enligt ministern.

Men Jan Björklund vill gå längre, och hans uppfattning är att det redan i dag finns lagstöd för att ge böter, eller dra in tillstånd för skolor som sätter för generösa betyg.

– Men skolinspektionen måste bli mycket tuffare. Den här granskningen visar att det finns både friskolor och kommunala skolor som sätter för snälla betyg.

”Det är oacceptabelt”

Om det behövs strängare lagar kan han gärna medverka till detta, säger han. Han påpekar också att dagens valfrihet, och konkurrensen om elever kan skapa drivkrafter för skolor att verka vara bättre än de är.

Detta talar för en ännu tuffare attityd från granskande myndigheter tycker han.

– Det finns drivkrafter i systemet att sätta glädjebetyg, men det är oacceptabelt. Vi ska inte blunda för att konkurrensen ökar risken för glädjebetyg, därför är det viktigt att våra myndigheter också granskar betygssättningen, mycket tuffare än de gör i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationella prov

Mer i ämnet