Brightstar beskriver sig som en globalt ledande aktör, och har i Sverige samarbetat med både Tre, Telia och Telenor. Foto: TT, AP

Mobiljätten i konkurs efter anklagelserna i bedrägerihärvan – ”En springnota för skattebetalarna”

Uppdaterad
Publicerad

Mobildistributören Brightstar fick ett krav från Skatteverket på över en kvarts miljard. Enligt myndigheten hade bolaget varit med i jättehärvan med momsberägerier med mobiltelefoner. Nu har Brightstars svenska bolag försatts i konkurs.

Multinationella Brightstar har sitt huvudkontor i Miami i USA och är en av världens ledande mobildistributörer. Också på den svenska marknaden är Brightstar en jätteaktör som 2019 omsatte 6,5 miljarder, och som haft affärer med bland andra Telia, Telenor och Tre.

Flera av Brightstars samarbetspartners reagerade dock när SVT i januari avslöjade att Brightstar pekats ut som delaktiga i den stora härvan med momsbedrägerier med mobiltelefoner.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Brightstar har överklagat, men hittills utan framgång. I maj meddelade bolaget sin avsikt att avveckla den svenska verksamheten, men ansökte samtidigt om en så kallad företagsrekonstruktion för det svenska dotterbolaget Brightstar 20:20.

Skatteverket avrådde från rekonstruktion, och tingsrätten nobbade rekonstruktionen, ett beslut som Brightstar överklagat. Av handlingarna framgår att Skatteverkets krav motsvarar ungefär hälften av Brightstars totala skulder.

I fredags ansökte Brightstars ledning om konkurs i Solna tingsrätt med hänvisning till att ”bolaget inte kan betala sina skulder och denna förmåga inte endast är tillfällig”. Ansökan beviljades av Solna tingsrätt som nu försatt Brightstar 20:20 i konkurs.

Hemlig egen utredning

Anders Björkenheim, bedrägeriexpert på Accessus som granskat mobilhärvan tillsammans med SVT, säger att han tror att Brightstar hade kunnat betala mångmiljonkravet från Skatteverket men att bolaget nog fruktar miljardkrav för andra affärer i mobilhärvan.

– Detta sätt att agera från en internationell jättekoncern är att likställa med att ta en springnota där svenska skattebetalare får stå för räkningen, säger Björkenheim till SVT.

I mars meddelade Brightstar att man startat en egen utredning kring de transaktioner som Skatteverket hänvisat till i sitt beslut, och att en person stängts av under utredningen. SVT har under våren frågat Brightstar vad utredningen visat och vad som hänt med den avstängde anställde, men Brightstars ledning har valt att inte besvara frågorna.

SVT har sökt Brightstars ledning som tidigare tillbakavisat alla anklagelser om att ha varit delaktiga i mobilhärvan.

Vet du mer? Tipsa SVT:s reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Momsbedrägerier med mobiltelefoner

Mer i ämnet