Jeanette Sjöblom ligger på en sjukhussäng (till vänster), Jeanette Sjöblom intervjuas av SVT (till höger)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon gillade att äta chips och godis – hör Jeanette Sjöbloms funderingar kring vad som orsakade hennes tarmcancer. Foto: Oskar Kullander/SVT

Jeanette fick tarmcancer som 28-åring: ”Som en stor svart köttbulle i min tarm”

Publicerad

Mat- och alkoholvanor tror forskarna är en bidragande orsak till att tarmcancer ökar bland yngre. Jeanette Sjöblom var 28 år och hade länge haft svart blod i avföringen. Hon var gravid och därför upptäcktes hennes tjocktarmscancer först fyra månader efter förlossningen.

– I min värld så var det äldre gubbar som åt mycket rött kött och feta såser och kanske inte rörde på sig som drabbades, säger Jeanette Sjöblom.

Det är ovanligt med tarmcancer i ung ålder. Varje år drabbas omkring 350 personer under 50 år, men antalet fall ökar och det bekymrar forskarna. De pekar på flera riskfaktorer: alkohol, rökning och processad mat. 

– Men det man ska komma ihåg är att det här är på gruppnivå. I de allra flesta fall så kan vi förstås inte relatera till just varför den enskilda individen insjuknar, säger Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet.

Jeanette Sjöblom går fortfarande på regelbundna kontroller var femte år. Men idag, 10 år efter diagnosen, ställer hon sig frågan: var kom cancern ifrån?

Se Jeanette Sjöblom berätta om sin livsstil innan diagnosen och under tiden hon var sjuk.

Tidiga tecken på tarmcancer

Det här är några vanliga symtom som kan bero på cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Du kan ha ett eller flera av dem:

– Du har blod i avföringen. Det vanligaste är att det är så kallat osynligt blod som upptäcks för att du har lämnat avföringsprov. 

– Du bajsar oftare eller mer sällan än tidigare. 

– Avföringen ser annorlunda ut. 

– Det är slem i avföringen. 

– Du har svårt att bajsa och det känns som att du inte lyckas tömma tarmen helt. 

Oftast beror symtomen på något annat än cancer, exempelvis en godartad tumör eller en inflammation i tarmen.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.