Pehrsons (L) känga till Vänsterpartiet om friskolor: ”Du hatar ju de här skolorna”

Uppdaterad
Publicerad

Hur hårt ska friskolorna regleras och ska man överhuvudtaget få göras vinstuttag i skolan? Debatten är het inför valet 2022. Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) drabbade samman med Daniel Riazat (V) i Sverige möts. 

– Den socialistiska reptilhjärnan säger att man ska stänga ned detta omedelbart, att det ska förbjudas, säger L-ledaren.

Liberalerna har inför valet svängt i frågan om vinstuttag i friskolor och föreslår en friskolereform. I Sverige möts-debatten i Trelleborg på onsdagskvällen sa Liberalernas partiledare att det finns mängder av friskolor som kan bidra – så länge de håller en hög kvalitet.  

Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson Daniel Riazat vill reglera friskolorna hårdare och är starkt emot all form av marknadsstyrning när skolor etableras.  

Val 2022

– Jag blir väldigt provocerad när till och med OECD:s utbildningschef går ut och säger att Sveriges största problem med skolväsendet är att marknaden får råda över skolsystemet, säger han.

(L): Behåll underkänt-betyget 

En annan fråga som debatterades var om underkänt-betygets vara eller icke vara i den svenska skolan. Jörgen Tholin, docent i pedagogik vid Göteborgs universitet, vill avskaffa underkänt-betyget. Han såg exempelvis betygsskalan 1-5, som han själv växte upp med, som ett mer förlåtande system.  

– På den tiden fick man en ny chans. Och det skulle jag vilja komma tillbaka till, säger Jörgen Tholin. 

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är dock tydlig med att han inte tycker att underkänt-betyget ska slopas. 

– Jag tror att betyg kan spela en roll. Det är viktigt att veta att du inte har nått godkänt och så ska du veta vad du ska göra för att komma vidare.  

Se hela debatten i Sverige möts på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet