Johanna har tagit antidepressiva läkemedel i åtta år, och är inne på sitt andra försök att sluta med antidepressiva. Första gången följde hon läkarens rekommendation att trappa ned under en månads tid.
– När det var som värst kunde jag vakna mitt i natten av ångest som var så stark att jag skrek rakt ned i kudden.
Nu har hon minskat dosen under tre år men upplever fortfarande biverkningar som koncentrationssvårigheter, huvudvärk, och trötthet.
Enligt FASS så är ångest en känd biverkning för dem som slutar med vissa sorters antidepressiva läkemedel. Biverkningarna är vanligtvis övergående och upphör inom två veckor, men hos vissa personer kan biverkningarna vara långvariga omkring två till tre månader eller mer.
Svårt att sluta med antidepressiva
Johan Stiernstedt, psykiatriker och psykoterapeut, menar att det inte är ovanligt att man upplever biverkningar under många år.
– Det är många som inte klarar av att sluta, eller som kämpar i flera år innan de lyckas.
Stiernstedt menar att utsättningssymptomen ofta misstolkas som att patienter går tillbaka till en depression och behöver tabletterna för att fungera normalt.
Anne-Katrin Kantzer, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, menar att man kan uppleva biverkningar av utsättning, men samtidigt finns också risken för att man får en ny depression.
– Vi vet att har man haft en depression en gång så finns risken för fler återfall.
Brist på alternativ till antidepressiva
Stiernstedt tycker att det är viktigt att påpeka att antidepressiva hjälper en grupp människor men anser att det skrivs ut för lättvindigt.
– Det jag framförallt vänder mig mot, är bristen på valfrihet inom vården. Medicin är ofta det enda som erbjuds och det lägger ett lock över känslolivet.
Anne-Katrin Kantzer håller med om att det saknas alternativ.
– Vi skriver ut mer än våra grannländer. Ett dilemma är att det är brist på andra behandlingsalternativ som psykoterapi på flera håll i landet.
Ångest biverkning av vissa antidepressiva mediciner
Det finns flera olika typer av antidepressiva läkemedel. Två vanliga är SSRI, selektiva serotoninåterupptagshämmare och SNRI, selektiva serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare.
1,2 miljoner svenskar fick antidepressiva läkemedel under 2023. Antalet svenskar som tar antidepressiva läkemedel har ökat stadigt under se senaste tio åren.
Av de 1,2 miljonerna svenskarna som tagit antidepressiva 2023 fick mer än 700000 preparat av typen SSRI.
I FASS så finns ångest som en vanlig biverkning vid utsättning av preparat med SSRI. I de flesta fall så försvinner ångesten efter två veckor men det finns rapporter om att ångesten kan vara betydligt längre.
Källa: FASS, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.