Foto: TT

Jourtelefon för mansplaining upprör

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Unionen driver den här veckan telefonjouren Mansplainingakuten där experter ger råd kring härskartekniker i arbetslivet. Men initiativet får skarp kritik på sociala medier.

Starka reaktioner på sociala medier vittnar om att begreppet ”mansplaining” engagerar. Många har skrivit positivt om Unionens initiativ Mansplainingakuten, medan andra har uttryckt arga och besvikna synpunkter i kommentarsfälten.

Mansplainingakuten är en telefonlinje som fackförbundet Unionen driver under vecka 46. Ett antal experter sitter och svarar på samtal om härskartekniker på jobbet. Telefonlinjen riktar sig till alla oavsett könstillhörighet.

– Syftet är att lyfta frågan, att medvetandegöra och att det ska bli en diskussion kring frågan. Vi hoppas att det är början till en förändring, säger Matilda Ström pressekreterare på Unionen till SVT Nyheter.

Begreppets betydelse

”Mansplaining” är ett begrepp som kommer från engelskans ord man och explaining. Sammandraget blir det mansplaining. Överflödiga överförklaringar, förminskande kommentarer, översitteri och att ignorera den andres kunskap tillhör beteenden som kopplas till fenomenet.

Men ordet mansplaining upprör. På sociala medier skrivs hårda ord som ”bottennapp” och ”pinsamt”. Vissa har tolkat telefonjourens namn som fientligt inställt mot män. Andra anser att det är ett vänsterorienterat politiskt begrepp och de undrar om Unionen har tagit politisk ställning. Någon person har dessutom lämnat Unionen på grund av kampanjen, enligt fackförbundets presstjänst.

– Det är olyckligt om någon känner sig anklagad. Vi går inte på alla män. Vi säger inte att alla män mansplainar. Vi går på fenomenet mansplaining som vi tror bidrar till ett ojämställt arbetsliv, säger Matilda Ström på Unionen.

Även positiv respons

Samtidigt har många reagerat positivt på Mansplainingakuten. Hurrarop och tacksamhet uttrycks på sociala medier och vissa anser att deras medlemsavgift går till en bra sak.

Flera kända namn svarar i Mansplainingakutens telefon, bland annat höjdhopparen Emma Green, komikern Zinat Pirzadeh och serietecknaren Nina Hemmingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.