Foto: SVT

Julian Assange riskerar utlämning till USA

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange säger att han inte vill komma till Sverige av rädsla för att bli utlämnad till USA. De amerikanska dokument som Uppdrag granskning tagit del av visar att en utredning pågår och att han har skäl för sin rädsla.

Sedan juni 2012 befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London där han fått asyl. Han vägrar komma till Sverige för att bli förhörd av svensk åklagare eftersom han är rädd för att bli utlämnad till USA. För att granska om Assanges påståenden stämmer reser Uppdrag granskning till USA.

Videon Colleteral murder publiceras av Wikileaks i april 2010. Den visar hur en amerikansk helikopter skjuter ned civila i Bagdad. Det blir det första stora avslöjandet som på allvar utmanar USA. Fler och mer kontroversiella avslöjanden följer med publicering av hundratusentals hemliga dokument, om USA:s militära operationer i Irak och Afghanistan och underrättelserapporter från ambassader över hela världen.

Julian Assange

Manning döms till 35 års fängelse

Under våren 2010 grips Julian Assange utpekade källa, den amerikanske armésoldaten Bradley Manning. Han åtalas så småningom för att ha läckt sekretessbelagda handlingar till Wikileaks och döms till 35 års fängelse. Det är detta fall som förföljer Assange.

Allt som rör en eventuell utredning mot Julian Assange är hemligt, och varken FBI eller amerikanska justitiedepartementet vill uttala sig. Men i en federal distriktsdomstol i Washington pågår en juridisk strid om insyn i utredningen kring Manning. Och juridiska inlagor från FBI och justitiedepartementet, som Uppdrag granskning fått tillgång till, visar att det fortfarande pågår en utredning efter Wikileaks-läckan. Det gäller allvarliga hot mot nationens säkerhet och flera civila misstänks för att vara involverade. Det är fortfarande en högprioriterad fråga för amerikanska justitiedepartementet, enligt handlingarna från tidigare i år.

Tyder på att utredning gäller Assange

Mycket tyder på att Julian Assange är en av personerna som utredningen gäller. Till exempel kom FBI till Island 2011 i jakt på bevis mot Julian Assange.

— De landade här på Island för att inleda en brottsutredning med koppling till en redan pågående utredning i USA. Det finns inga tvivel om att deras utredning var riktad mot Wikileaks och Julian Assange, säger före detta inrikesministern Ögmundur Jónasson till Uppdrag granskning.

Den FBI kom till Island för att träffa var den tidigare Wikileaks-medarbetaren Sigurdur Thordarson, ”Siggi the hacker”, som vänt sig emot Wikileaks. Till Uppdrag granskning säger han att FBI ville att han skulle försöka spionera på Julian Assange och få honom att tala om de misstänkta kontakterna med den utpekade källan Manning, med hjälp av ett armbandsur med mikrofon.

Och vad hoppades FBI på?

– Att sätta dit Julian Assange, säger Sigurdur Thordarson.

”Spioneri ett politiskt brott”

Även från Manning-rättegången finns uppgifter om att Julian Assange är nästa måltavla. Det framgår av officiella rättegångsreferat att flera andra civila misstänks för att vara involverade i läckan. Bland annat chefer på Wikileaks och organisationens grundare, som ju är Julian Assange.

Manning dömdes för spioneri, och det är ett brott som klassas som politiskt i Sverige, och gör det svårt för USA om man vill ha honom utlämnad.

Pål Wrange är professor i folkrätt och har tidigare sagt att han inte tror Assange skulle kunna lämnas ut från Sverige.

– Spioneri är per definition ett politiskt brott, och det är ju det som ligger klart närmast till hands. Så min bedömning är att det är ganska osannolikt och den bedömningen har också andra experter som kanske är mer hemmastadda i just internationell straffrätt gjort, säger Pål Wrange.

Han tror att om anklagelserna mot Assange är spioneri så skulle det var svårt att få till en utlämning.

– Ja, då skulle det vara mycket svårt för USA att få honom utlämnad, säger han.

Kan misstänkas för fler brott

Men spioneri är inte det enda brottet som Julian Assange kan tänkas vara misstänkt för.

För drygt fyra år sedan utfärdades en amerikansk domstol en husrannsakningsorder. Den tvingade företaget Google att lämna ut all information från mejlkonton tillhörande tre Wikileaksmedarbetare.

I husrannsakan står brottsparagraferna svart på vitt. Ett av de brott som utreds är spioneri – men det kan också gälla anstiftan till spioneri, det vill säga att en person förmått någon annan att begå brottet.

Men det som gör det här dokumentet så intressant är att det också innehåller en lista på andra brott som utreds. 

  • Samverkan till att bedra eller begå brott mot amerikanska staten, det vill säga ett brott som två eller fler personer begår tillsammans.
  • Datorbedrägeri för att komma över handlingar som man inte har rätt till. Och samverkan till datorbedrägeri. 
  • Stöld av statlig egendom, till exempel dokument. Gäller även den som tar emot stulna dokument. 

Om de här brotten också ska betraktas som politiska är en svårare fråga, men det skulle kunna göra det enklare för USA att få Assange utlämnad. 

Assange bankkonton har spärrats

I USA träffar Uppdrag granskning Carey Shenkman, människorättsjurist. Julian Assange är en av hans klienter:

— Många tror att Assange inte kan bli utlämnad för ett politiskt brott men den här husrannsakan avslöjar att det finns en beskrivning som du inte skulle tro är politisk.

Han menar att det är fullständigt klart att USA har varit intresserade av Assange sedan år 2010. Bland annat har hans bankkonton spärrats.

Det är högsta domstolen som först avgör om en utlämning kan ske. Om domstolen bedömer att det är möjligt så är det upp till regeringen att avgöra.

I dagsläget är det oklart hur den svenska regeringen kommer att agera – om en officiell amerikansk begäran om att få Assange utlämnad skulle komma in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julian Assange

Mer i ämnet