Om samtliga av Tidöavtalets förslag om hårdare straff skulle uppfyllas samtidigt kommer trycket på Sveriges fängelser bli för högt – det larmar både Kriminalvården och domstolar om.
– Om man överhuvudtaget inte bryr sig om vad vi säger om behovet att lätta på trycket i andra ändan då riskerar vi att hamna i ett väldigt besvärligt läge, sade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i SVT:s 30 minuter tidigare i veckan.
Strömmer: Inget sker på en gång
Justitieministern har stor förståelse för myndighetens farhågor, men står fast vid att reformerna måste fullföljas.
Det går inte i att genomföra i snabbt tempo, enligt Kriminalvårdens generaldirektör, vad svarar du på det?
– Ja, om allt sker samtidigt, men så är det ju inte.
Strömmer menar att förändringarna kommer att implementeras över tid.
– De fulla effekterna av reformerna kommer vi inte att kunna se förrän om fem, tio eller kanske 15 år. Inget kommer så att säga hända här och nu på en gång, säger han.
”Viktigt, önskvärt och nödvändigt”
Att fler ska sitta i fängelse och över längre tid är enligt Strömmer ”viktigt, önskvärt och nödvändigt”. Samtidigt menar han att andra kriminalpolitiska ansträngningar kan minska trycket på Kriminalvården över tid.
– Det viktigaste vi kan göra är att trycka tillbaka kriminaliteten. Vilket vi gör genom att slå hårt mot våldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta nyrekryteringen i gängen, säger ministern.