• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Källor till SVT: Finland väljer amerikanska F-35 i stället för svenska Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Världens största vapentillverkare, amerikanska Lockheed Martin, vinner sannolikt kontraktet på Finlands nya stridsflygplan. Saab och Jas Gripen riskerar att inte få det finska kontraktet värt nästan 100 miljarder kronor, uppger källor för SVT Nyheter.

På onsdagen gjorde Magdalena Andersson (S) sin första utlandsresa som Sveriges nya statsminister. Hon träffade Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. De talade främst om ”försvars- och säkerhetsfrågor av intresse för Sverige och Finland” uppger regeringskansliet.

Då ingår samtal om det som kan bli en av de största svenska vapenaffärerna hittills.

Men bara några dagar före besöket publicerade den finska tidningen Iltalehti nyheten, att Finland sannolikt köper amerikanska stridsflygplan av modellen F-35 istället för svenska Jas Gripen, en nyhet svenska medier citerade snabbt.

Nu uppger källor även för SVT Nyheter att Finland med stor sannolikhet väljer F-35 Lightning II.

Expertgrupp med 100 personer

Enligt uppgifter till SVT står en finsk statlig expertgrupp (Hx-gruppen) om 100 personer, varav många piloter, bakom finska försvarsmaktens rekommendation att köpa F-35.

Enligt uppgifter till SVT har Saab haft svårt att mäta sig i kampen mot världens största vapentillverkare Lockheed Martin som tillverkar F-35. De placerade bland annat en flygsimulator i USA:s ambassad i Helsingfors där de finska piloterna kunde genomföra simulerade provflygningar.

Finland har även upparbetade kontakter med USA eftersom de levererade Finlands nuvarande stridsflygplan Hornet som ska börja fasas ut 2025.

Finlands president Sauli Niinistö välkomnar statsminister Magdalena Andersson (S) i presidentpalatset i Helsingfors. Alla nya svenska statsministrar gör sin första utlandsresa till Finland. Foto: AFP 8 december 2021

Besökte Norge

Det avgörande beslutet att rekommendera amerikanska F-35 ska ha skett efter att expertgruppen besökte en norsk flygbas där den delgavs mer information om flygplanets förmågor och möjliga vapen, vilka omgärdas med mycket hög sekretess.

Både Norge och Danmark har valt att satsa på F-35. I våras levererades det första exemplaret av F-35 till Danmark. Danska DR har rapporterat att projektet blev både försenat och dyrare än planerat.

Amerikanska F-35 stridsflygplan på en flygutställning på Åbo flygplats. Foto: TT 14 juni 2019

Ekonomisk fördel

Enligt uppgifter i finsk media ska Finlands försvarsmakt ha grundat sitt beslut på F-35-jaktplanens ”prestanda och långa livslängd”. Beslutet ska också bygga på att de årliga driftskostnaderna för F-35 ”hålls inom budgetramarna”.

Konkurrensen på den europeiska marknaden har hårdnat sedan amerikanska Lockheed Martins F-35 vann upphandlingen för det schweiziska flygvapnet i somras.

Men det sista ordet är inte sagt än. Ytterst är det Finlands regering som har sista ordet. Ett besked ska komma före årskiftet.

Fakta om flygplansaffären

Saab erbjuder Finland sin senaste jaktplansvariant Gripen E i 64 exemplar. Dessutom kryddar Saab offerten med två övervakningsplan av typen Global Eye, som även det svenska flygvapnet nyligen har beslutat att anskaffa.

Saab Gripen E är en av fem plantyper som tävlar om att få ersätta finska flygvapnets nuvarande Hornetjaktplan, som köptes i början av 1990-talet.

De övriga kandidaterna är brittiska Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafale samt amerikanska Boeing Super Hornet och Lockheed Martins F-35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.