Vattenledningarna i Kalmar byts ut med hög hastighet. Efter en kris med dricksvatten 2016 svängde kommunen om och satsade mycket på VA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I början av 2000-talet drabbades Kalmar av en enorm översvämning – och 2016 var det ny kris när dricksvattnet sinade på Öland. Hör hur akutläget 2016 blev en vändpunkt för kommunen. Foto: SVT

Vatten kördes i skytteltrafik till Öland: ”Det var kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Torka och för lite grundvatten under sommaren 2016 gjorde att Ölandsborna hade akut brist på dricksvatten.

Lösningen: tankbilar dygnet runt med vatten från Kalmar.

– Vi hade inte varit där vi är idag om inte den krisen inträffat, säger Thomas Bergfeldt, vd på Kalmar vatten.

Idag investeras det stora pengar i VA-verksamheten i Kalmar. Ledningar byts ut och ett nytt reningsverk, betydligt större än det befintliga, har precis börjat byggas.

Men så har det inte alltid varit. Först efter kraftiga översvämningar i början av 2000-talet, och dricksvattenkrisen 2016, skalade kommunen upp. Besluten om ökade investeringar är politiska, men förslagen kommer från det kommunala VA-bolaget.

– Vi har politiker som vågar fatta modiga och ansvarfulla beslut, säger Thomas Bergfeldt, vd på Kalmar vatten.

Men investeringarna kommer innebära en rejäl höjning av vattenavgiften i Kalmar. Enligt prognosen, som är satt fram till 2030, kommer den att gå från 8000 kronor per år till cirka 23 000 kronor per år. Det innebär en höjning med 14 000 kronor för en normalstor villa.

Och det är inte en unik utveckling – Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm säger att han tror på en ännu större ökning sett över hela landet. Branschorganisationens bedömning är att vattenavgiften fyrdubblas i framtiden.

Vad tror du Kalmarborna tycker om den höjda taxan?

– Folk kommer nog tycka det är tufft, det är ju mycket annat som blivit dyrare nu också. Men jag tror att vi hade fått mer stryk om vi inte sett till att vi har säker tillgång till dricksvatten, säger Thomas Bergfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.