Kan bli sänkt ISK-skatt 2025

Uppdaterad
Publicerad

Skatten på ISK-konton höjs rejält nästa år, till följd av att statslåneräntan har stigit. Men redan från och med år 2025 kan skatten sänkas igen. Finansdepartementet arbetar med ett förslag som kan komma med i nästa höstbudget.

– Det är en fråga vi just nu aktivt arbetar med på finansdepartementet, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Under lång tid har sparade på investeringssparkonto (ISK) varit väldigt gynnsamt, då det inneburit en låg årlig schablonskatt i stället för en 30-procentig vinstskatt som det innebär att ha sitt sparande i en traditionell värdedepå.

När statslåneräntan har stigit har dock ISK-skatten följt med, och i dagarna fastställdes nivån för år 2024. Medan skatten uppgick till 0,88 procent under 2023 stiger den nästa år till 1,09 procent. Detta kan också jämföras med perioden 2020-2022 då skatten låg på 0,38 procent.

Detta innebär att den som har 100 000 kronor på kontot får betala drygt 200 kronor mer i skatt från och med 2024.

– Skatten stiger nu på grund av inflation och högre räntor och det visar i grund och botten hur problematiskt det är med inflation, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Sänkt skatt på sparande var ett vallöfte. Svantesson pekar på att regeringspartierna och Sverigedemokraterna i Tidöavtalet är överens om att ingen skatt ska utgå på de 300 000 första sparade kronorna.

Finansministern öppnar nu alltså för ett förslag om sänkt ISK-skatt redan i nästa höstbudget (för 2025).

– Det kan absolut bli aktuellt då, säger Svantesson.

Fakta: Så räknar du ut schablonskatten på ISK

Först måste det genomsnittliga värdet på ISK tas fram. Detta sker genom att värdet på ISK-kontot i varje kvartal summeras och alla insättningar adderas. Denna summa delas sedan med fyra.

Det genomsnittliga värdet – den så kallade schablonintäkten – multipliceras sedan med statslåneräntan plus 1 procentenhet. Detta blir en så kallad schablonränta.

Om till exempel det genomsnittliga värdet på ISK-kontot är 100 000 kronor och statslåneräntan 2,62 procent plus 1 procentenhet (3,62 procent) blir det 3 620 kronor.

Schablonintäkten beskattas med 30 procent vilket innebär att skatten på ISK-innehavet i slutändan blir 1 086 kronor. Detta innebär en ISK-skatt på 1,09 procent (1 086 är 1,09 procent av 100 000 kronor).

Källa: Nordea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.