Dagens utformning av karensen slår särskilt hårt mot dem inte kan arbeta hemifrån, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbilder. Foto: Isabell Höjman/TT, Duygu Getiren/TT

Karensdag och sjuklön ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutar i dag att tillsätta en utredning som ska se över karensavdraget och sjuklön.

– Den ekonomiska tryggheten behöver stärkas för att undvika att människor går till jobbet sjuka, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på en pressträff.

Karensavdraget är det avdrag som arbetsgivaren gör på den anställdes sjuklön första dagen i en sjukperiod. Under pandemin har villkoren för detta sett annorlunda ut.

En ersättning för karensavdrag infördes 2020, som en åtgärd för att minska smittspridningen. Den ersättningen upphörde att gälla den sista september 2021, men återinfördes och har gällt sedan den 8 december i fjol. Rätten till ersättning upphör vid mars månads utgång – det vill säga om en vecka. Fram till dess gäller också krav på läkarintyg från dag 15 i sjukperioden, i stället för från dag 8.

Vill se mer solidarisk lösning

Nu beslutar regeringen att gå vidare med en utredning som ska se över karensavdraget och sjuklönen.

Reglerna ska enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi få en utformning som bidrar till att inkomstbortfall under sjukdom bärs på ett mer solidariskt sätt. Utredningen ska även titta närmare på konsekvenserna av de tillfälliga reglerna som gällde under pandemin. Utredningen ska slutredovisas senast i september 2023.

– Dagens utformning av karensen slår särskilt hårt mot alla dem som saknar möjlighet att arbeta i hemmet, säger han på pressträffen.

Påtryckningar från LO

Det var i november förra året som Socialdemokraternas partikongress beslutade att regelverket för karensavdrag ska utredas i syfte att få till en förändring. Beslutet fattades efter påtryckningar från LO, som har understrukit att nästan inga av dess medlemmar har möjlighet att arbeta hemifrån när man känner sig krasslig.

Utredningens direktiv kritiseras dock av LO.

– Om man ska vara snäll är utredningen ett steg i rätt riktning. Men den borde handla om hur man ska ta bort karensavdraget, inte om. Utredningstiden är också för lång. Innan den är genomförd och man förhoppningsvis kommit fram till rätt slutsatser, och frågan processats genom riksdagen hinner det gå flera år, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Han påpekar också att de nordiska grannländerna inte har motsvarande karensavdrag.

– Där litar man på sina medborgare och tror inte att de fuskar, säger Torbjörn Johansson.

Från Svenskt Näringslivs sida är man i stället orolig för att en lopad karens kan leda till ökad frånvaro.

– Karensen är den anställdes självrisk. Systemet har särskilda skydd för riskgrupper som innebär att de slipper karensavdrag. Slopas karensen i sjukförsäkringen kommer det innebära ökad frånvaro, ökade kostnader för företagen och färre arbetade timmar. Det är inte vad vi behöver just nu, säger Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.