Katolska kyrkan polisanmälde inte efter pedofilanklagelser – ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Två katolska präster anklagas för övergrepp i Sverige i början av 2000-talet. Men kyrkan polisanmälde dem aldrig och nu ifrågasätts beslutet av bland annat katolska kyrkans nytillträdde barnskyddsombud.

– Jag tycker att man ska göra den markeringen, säger Björn Håkonsson.

Det är viktigt att göra en polisanmäla anklagelser om sexuella övergrepp för att ta bort eventuella tvivel, anser Ulla Albért på nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet.

– Det är för att det ska utredas för att se om det är ett brott som är begånget och sen också för att gärningsmannen ska ställas till svars helt enkelt, säger hon.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

Anklagades för övergrepp i Falun och Malmö

De två prästerna misstänks för sexuella övergrepp mot barn i USA. När de kom till Sverige i början av 2000-talet blev de även här anklagade för övergrepp mot två vuxna personer i Falun respektive Malmö.

Men ingen av de utsatta ville anmäla och därför gick katolska kyrkan inte vidare till polisen.

– Vi uppmanar alla att polisanmäla, men i många fall vill offret inte göra det och då måste vi respektera det, säger Anders Arborelius, kardinal på Katolska kyrkan.

Beredskapsplan infördes 2004

Men Björn Håkonsson, nytillträdd barnskyddsombud inom katolska kyrkan, granskar arbetet med att komma åt sexuella övergrepp. Sedan 2004 finns en beredskapsplan för att komma åt problemen inom katolska kyrkan som uppmärksammats internationellt.

Han anser att de två fallen i Sverige borde ha polisanmälts.

– Då har man i den situationen gjort en bedömning att det var det bästa att låta bli. Jag tycker inte det. Jag tycker att där ska stiftet ändra policyn. Även om det är helt förgäves, så tycker jag att man ska göra den markeringen, säger han och berättar att han även har dialog med polisen för att kunna diskutera anklagelser som är svårare att avgöra.  

Både han Magdalena Dahlborg, skribent på den katolska kulturtidskriften Signum anser att prästernas bakgrund måste kontrolleras bättre.

Efterlyser inomkyrkligt belastningsregister

– En sak som jag har efterfrågat i en text som jag skrev nyligen är någon typ av egentligen internationellt inomkyrkligt belastningsregister, säger Magdalena Dahlborg.

– Jag skulle önska för stiftets skull att det fanns en möjlighet att helt enkelt skicka en fråga: vi tar emot den här prästen. Är det nånting vi behöver vara uppmärksamma på?

Kardinal Anders Arborelius säger på onsdagen i ett skriftligt uttalande att han välkomnar alla förändringar som kan hjälpa till att hantera frågorna på ett bättre sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

Mer i ämnet