Ett år efter att kvinnan först berättat om anklagelserna mot munken till katolska kyrkan – kom straffet från hans ordensledning i Rom. Munken skulle gå i terapi, fick inte vara ensam med barn eller unga och fråntogs ett kyrkligt uppdrag. Ledningen ville också att utredningen skulle hållas hemlig, för att skydda kvinnan mot ryktesspridning. Men kyrkan ville bara skydda sitt eget rykte, menar före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: SVT/Niclas Berglund

Rättsexperten om utfrågningen: ”Kvinnan skuldbeläggs”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ”Anna” larmat katolska kyrkan om munken hölls en utfrågning med henne. SVT har visat protokollet för rättsexperter som är kritiska till katolska kyrkans hemliga utredning:

– Det framgår på ett väldigt tydligt sätt att man från kyrkans sida skuldbelägger henne, säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och nuvarande förbundsordförande i Brottsofferjouren.

I oktober 2012 hölls en utfrågning med ”Anna”, inför tre av kyrkans män. Syftet var att utreda ”Annas” berättelse om sexuella övergrepp hon ska ha utsatts för av munken tio år tidigare. Den som leder utfrågningen är den anklagade munkens närmaste överordnade, som lever nära den utpekade.

– Hon hamnar i ett underläge utan någon som helst tvekan. Hon har hela kyrkans, den ordens i alla fall, etablissemang mot sig, säger Sven-Erik Alhem.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

”Kyrkans parallella rättssystem”

Han pekar även på att kvinnan fått vänta i drygt fem månader efter första kontakten med biskop Anders Arborelius, innan utredningen påbörjas.

– Det är ett tecken på att man kanske helst skulle vilja få det nedtystat redan där, säger Alhem.

Både han och advokaten och före detta åklagaren Johanna Björkman beskriver kyrkans utredning som undermålig. Björkman är bekymrad över det hon kallar katolska kyrkans parallella rättssystem.

– Det är faktiskt polisen som har monopol på att göra det här. Och det finns inga spår någonstans i det här dokumentet att man faktiskt råder den här kvinnan att polisanmäla eller liknande.

”Polisens sak att avgöra”

Även om eventuella brott vid den tidpunkten preskriberats, anser hon att det är polisens sak att avgöra – inte kyrkans. Hon är kritisk även till hur kvinnan blir utfrågad.

– Hon ger uttryck för någonting vi ser ofta hos brottsoffer. Nämligen osäkerhet på om man har blivit utsatt för ett brott överhuvudtaget, säger Johanna Björkman och menar att den osäkerheten förstärks i det här fallet av de som ställer frågorna.

Sven-Erik Alhem menar att katolska kyrkan borde ha tagit in någon opartisk person med juridisk kompetens för att leda utredningen, i stället för munkens närmaste överordnade.

Enligt Alhem borde kvinnan också ha erbjudits att ha ett juridiskt ombud närvarande.

”Kyrkan vill skydda sig själv”

Utredningen skickades sedan till den högsta ordensledningen i Rom, som ett halvår senare krävde att munken skulle gå i terapi och inte tillåtas vara ensam med barn och unga. Dessutom, beordrade ledningen, att anklagelserna skulle hållas hemliga för att skydda kvinnan från ryktesspridning, visar dokumentation som SVT tagit del av.  

– I själva verket är det den katolska kyrkan man vill skydda, så klart, anser Sven-Erik Alhem.

Kyrkan: ”Ett komplement till rättssystemet”

SVT har utan resultat sökt den ansvariga ledningen i Rom. Katolska kyrkan skriver i en kommentar att stiftet hänvisat kvinnan till den orden som munken tillhör som ska leda utredningen enligt kanonisk rätt.

Den kanoniska rätten är inte ett parallellt rättssystem utan ett komplement, skriver katolska kyrkan i Sverige i en kommentar till SVT.

Exempelvis är det så att om polis och åklagare anser att ett civilrättsligt brott inte kan bevisas och lägger ner en förundersökning görs ändå en kyrkorättslig utredning där konsekvensen – om personen bedöms skyldig – kan bli disciplinära åtgärder som att en präst inte får arbeta vidare inom kyrkan.

Vet du mer? Har du egna erfarenheter? Kontakta oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

Mer i ämnet