Påve Franciskus har tagit bort möjligheten att åberopa så kallad påvlig sekretess inom katolska kyrkan när det gäller sexövergrepp mot barn. Det blir inte längre möjligt för präster att hävda att tystnadsplikt hindrar dem från att rapportera misstänkta fall av övergrepp till myndigheterna.
Katolska kyrkan har anklagats för att ha missbrukat den påvliga sekretessen för att tysta vittnen och skydda misstänkta pedofiler från att bli avslöjade.
Ingen offentlighet
Dokumentationen kring misstänkta fall blir inte offentlig, men med den nya instruktionen behövs inte Vatikanens tillstånd för att få handlingar tillgängliga för utredning.
I en reform i maj gav Vatikanen skydd för vittnen och möjlighet för offer att få insyn i rättsliga processer. Enligt påvens nya dekret blir det förbjudet att hävda tystnadsplikt för alla inblandade i ett mål. Flera länder har sedan tidigare tillämpat direktiven.
Ny åldergräns
I påvens nya instruktion betraktas även 18-åringar som minderåriga när det gäller barnpornografi. Tidigare låg åldergränsen på 14 år.
Den katolska kyrkan har skakats av mängder av avslöjanden om övergrepp världen över. Flera högt uppsatta personer har också dömts eller lämnat sina positioner. Förra året dömdes Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell för sexuella övergrepp i sitt hemland Australien.