Både nuvarande påven Fransiskus och tidigare påven Benedictus XVI har bett om ursäkt för övergreppen inom katolska kyrkan. I flera länder har präster och även biskopar dömts för brott.
– Det hemska är att kyrkan mörkat under alla dessa år. De som trätt fram och anmält prästerna har inte fått sin sak prövad rättsligt, säger den före detta nunnan Marie Siroky.
Hon berättar att hon varit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en av de två präster som nu avslöjats också ha varit verksamma i Sverige.
Biskoparna ledde egna utredningar
I stället för att låta polisen utreda de fall där prästerna anklagades så har den katolska kyrkan gjort egna utredningar. Om den anklagade prästen bekände och bad om förlåtelse, eller om det fanns vittnen, bedömdes anklagelsen som trovärdig av biskopen. Då kunde prästerna bli sjukskrivna eller omplacerade. Systemet avslöjades av reportrar på tidningen Boston Globe och skildrades senare i den prisbelönta Hollywoodfilmen Spotlight.
”Systematisk mörkning”
Förra året kom en rapport från en så kallad ”grand jury” i Pennsylvania fram till att över 300 präster misstänks för övergrepp mot över 1000 minderåriga under 70 års tid. Övergreppen har systematiskt dolts av katolska kyrkans ledning i Pennsylvania och i Vatikanen, slog rapporten fast. Rapporten ledde till att flera delstater förlängde preskriptionstiden för de här brotten.
Pedofilskandalen har också skapat debatt om den tystnadsplikt som prästerna har då de tar emot erkännanden under bikt. Frågan är om tystnadsplikten verkligen ska gälla då det handlar om andra prästers övergrepp mot barn.
Vet du mer? Tipsa oss på SVT!