I oktober avslöjade SVT Nyheter att två katolska präster som misstänks för övergrepp mot barn i USA även varit verksamma i Sverige. Båda anklagades sedan även för sexövergrepp i Falun respektive Malmö. Katolska stiftet skickade därefter ut dem från Sverige.
Vår fortsatta granskning har gett oss ännu ett fall – den här gången rör det en nu verksam svensk munk som anklagas för övergrepp mot en ung kvinna.
“Han tog mig på bröstet”
”Anna” var 16 år när gick hon med i ungdomsgruppen som den drygt tjugo år äldre munken ledde. Hon blev sedd och bekräftad. Redan från början var munken fysisk, berättar hon. Munken tog i henne, smekte henne på halsen. Han blev hennes förtrogne och stöd. När hon var i 20-årsåldern kände hon att kontakten började bli för tät och osund. Hon försökte ta sig loss, men då trappades det upp.
– Han tog mig på brösten och på underlivet under kjolen, höll om mig och sådär, säger hon.
Anna berättar att hon frös till och inte visste vad hon skulle göra. Det här var en person hon såg upp till. De närmaste månaderna säger hon att han vid flera tillfällen tog henne på trosorna eller på brösten när ingen såg. Hon berättade inte för någon medan det pågick.
– Jag skämdes alldeles för mycket.
Munken: Det är en synd
SVT når munken på telefon. När vi förklarar varför vi ringer vet han direkt vilket fall det gäller.
– Jag kan inte försvara detta hur mycket jag än skulle vilja. Det går inte, säger han.
Han säger att han ”trasslat till det” och att han skäms.
– En synd är alltid fel... det är en synd. Det är klart att jag ångrar detta, säger han.
Munken säger att han ska ställa upp på intervju, men ändrar sig senare.
Anmälde 2012
”Anna” lämnade det lilla samhället. Först drygt tio år senare, när hon återvände 2012, orkade hon anmäla munken till den katolska kyrkan.
Vi åker till munkens arbetsplats och söker hans överordnade – som sagt nej till en intervju med SVT.
Den överordnade fick i uppdrag av sin orden att leda en kyrklig utredning av anklagelserna. Han och katolska kyrkan hävdar att det handlar om en flerårig relation mellan vuxna. Ingen polisanmälan gjordes – eftersom de eventuella brotten redan var preskriberade, enligt kyrkan.
Men tycker du i dag att du skulle ha anmält för att låta professionella utredare kolla på det här och se om det fanns något brottsligt i det?
– Nej. Jag ville inte anmäla det då, och jag vill inte anmäla det nu heller, säger munkens överordnade.
Förlorade uppdrag
Men munken straffades av sin ordens högsta ledning i Rom. Han förlorade uppdrag, beordrades att gå i terapi och skulle inte få arbeta ensam med barn eller unga.
Men han har efter det fått fortsätta att leda arbete med ungdomar, visar SVT:s granskning.
Hans överordnade säger att han inte tror att munken varit ensam i det arbetet och att rutinerna setts över efter det som hänt.
”Ett svek”
För Anna känns det som att kyrkan har skyddat munken.
– Det har känts som ett svek. Det har förstört en del av mitt känsloliv och min gudstro.
Katolska kyrkan i Sverige har avböjt intervjuer, men efter SVT:s granskning har en arbetsgrupp tillsatts för att se över hur det här fallet hanterades.
SVT har utan framgång sökt ordensledningen i Rom.