Förre ambassadören i Vatikanen om tystnadskulturen: ”Kyrkans rutiner har skärpts”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan två präster, som enligt katolska kyrkans egna utredningar bedömts som ”trovärdigt anklagade” för sexuella övergrepp mot barn, få verka i Sverige? Och till och med begå nya övergrepp här, denna gång mot vuxna?

Svaret från svenska katolska kyrkan och kardinal Anders Arborelius är att de inget fick veta, eftersom utredningarna inte görs offentliga. Enligt Ulla Gudmundson, före detta ambassadör vid Heliga stolen (Vatikanen) är detta en tystnadskultur som påven Franciskus försöker förändra, bland annat med skärpta regler.

– Men kyrkan måste också utveckla en ny kultur där man verkligen känner ansvar för att att agera i enlighet med de här reglerna.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

Skärpta rutiner

Reglerna, som gäller sedan första juni, innebär skärpta rutiner och obligatorisk rapportering vid misstanke om sexuella övergrepp. Detta för att omöjliggöra att en präst som konstateras ”trovärdigt anklagad” inte bara ska kunna söka sig vidare till en ny, ovetande församling.

Anser man inom kyrkan att det här är tillräckligt?

– Jag har hört människor i Vatikanen säga att de är tacksamma mot media som gjort de här avslöjandena eftersom det behövs tryck utifrån för att personerna högst upp i kyrkans hierarki ska förstå hur allvarligt det är, säger Ulla Gudmundson.

Hon menar att konsekvenserna för dem som begått övergrepp blivit allt mer kännbara. De två senaste påvarna har ”avkragat” hundratals präster, bland annat en amerikansk kardinal.

– I nästa fas har man har också börjat titta på vilka som varit ansvariga för att dessa skandaler tystats ner. Det har dessutom börjat komma uppgifter om hur sexuella övergrepp mot nunnor fått pågå, ett slags kyrkans Metoo. Det är hälsosamt att det här kommer fram i ljuset, säger Ulla Gudmundson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta övergrepp i katolska kyrkan

Mer i ämnet