– Vi är tydliga och sätter mer fokus på politiken än på vem som eventuellt trycker på rätt knapp i riksdagen, säger Peter Kullgren, partisekreterare för Kristdemokraterna.
Den största delen av KD:s nya väljare är personer som tidigare röstat på SD.
Undersökningen är gjord under mars månad och så här ser det aktuella läget ut (siffrorna i parentes anger förändring sedan förra mätningen, publicerad i mars):
- V: 9,7 (+0,6)
- S: 27,2 (-1,0)
- MP: 3,5 (-0,5)
- C: 8,2 (+0,9)
- M: 17,5 (-0,8)
- L: 3,7 (+0,2)
- KD: 10,6 (+2,0)
- SD: 18,1 (-1,2)
- Annat 1,5 (-0,2)
Kristdemokraternas uppgång fortsatte även under slutet av perioden, efter att partiet lämnat besked om att man är beredd att samtala om politik också med Sverigedemokraterna.
– De har fått mycket utrymme nu och jag kan tänka mig att det finns sådana av våra sympatisörer som vill belöna dem nu när de säger att de kan tala med oss, säger Paula Bieler, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
– Kristdemokraterna har lyckats skaffa sig en tydlig oppositionsröst men får också en del väljare från Socialdemokraterna och Moderaterna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
– Kristdemokraterna attraherar nu också väljare som inte är så kyrkligt ideologiskt orienterade, väljare som ligger till höger i politiken och som har värderingar som ligger närmare traditionella, auktoritära och nationalistiska, på den så kallade GAL/TAN-skalan, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, som följt partiet under lång tid.
”Står fast i vår ideologi ”
Peter Kullgren säger att han tror att väljarna uppfattar det som om att Kristdemokraterna står upp för sin politik i alla lägen.
Det finns de som menar att ni anpassat er politik efter Sverigedemokraterna och att ni nu tar deras väljare?
– Vi har inte anpassat vår politik till något annat parti, vi står fast i vår ideologi och är man trygg i den behöver man inte räddas andras åsikter, säger Peter Kullgren, partisekreterare för Kristdemokraterna.
I övrigt är det inte några större skillnader för de andra partierna. Både Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagens fyraprocentsspärr och om det skulle vara riksdagsval i dag skulle detta resultat innebära en majoritet för Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
Så gjordes mätningen:
Novus har sökt 6921 personer för denna undersökning. 3668 personer (53 %) har svarat via telefon eller sms. Andelen osäkra väljare är 6,1%. Undersökningen har pågått mellan den 4 och 31 mars.