Det var ett massivt pressuppbåd som bevakade misshandelsrättegången, något som hade kunnat vara ett i raden av krogbråk med brottsrubriceringen ringa misshandel, som avhandlas i Stockholms tingsrätt. Skillnaden här var att den åtalade var Kent Ekeroth; sverigedemokratisk riksdagsledamot och medlem av justitieutskottet och som tidigare förekommit i flera krogbråk.
Det blev i stället en uppställning i stjärnadvokater som svingade mot varandra och en åklagare som kallade sex vittnen för att styrka målsäganden, en 21-årig mans berättelse om hur han fick ett slag i ansiktet av Kent Ekeroth efter att han släppt en spydig kommentar.
LÄS MER: Ekeroths framtid på spel
– Jag såg att Kent Ekeroth försökte ta sig in på krogen men kom inte in. Han försökte argumentera sig in men blev nekad och när han gick förbi mig så sa jag något i stil med ”hade du kul med järnrören?”. Då går han mot mig och slår mig hårt i ansiktet, säger den 21-årige mannen.
Erkänner slaget
Kent Ekeroth å andra sidan hävdar att han fått ett slag i ansiktet först och också att han hört ett dödshot uttalats mot honom. Han erkänner slaget, men menar att det skedde i nödvärn.
– Jag hörde något om järnrören och vände mig ditåt för att säga till honom att sköta sitt. Då får jag höra ”jag ska döda dig” och sedan får jag ett slag i ansiktet och då agerar jag i nödvärn, säger Ekeroth i rätten.
I efterhand pekar han ut en annan man som den som ska ha slagit honom och gör en anmälan som sedan läggs ned. Säpovakterna, som var med Ekeroth för att skydda honom, har inte sett slaget eftersom de var fullt upptagna med att hantera ytterligare en man i krogkön som agerade hotfullt mot Ekeroth, vittnade en av livvakterna i rätten.
LÄS MER: Kent Ekeroths tidigare skandaler
Ekeroths försvarsadvokat Johan Eriksson lade mycket tid på att visa på den allmänt dåliga och hotfulla stämningen i krogkön när det upptäcktes att det var just Kent Ekeroth som försökte ta sig in före kön.
Övervakningsfilmen stödjer 21-åringens version
Eriksson pekade också på i sin slutplädering att det kan röra sig om ett så kallat ”inbillat nödvärn” – att det är en annan person än den 21-årige mannen som slagit eller försökt slå Ekeroth och att han i den stressade och berusade situationen därför kan ha slagit ”fel” person.
– Ekeroth berättar omedelbart att han blivit slagen och erkänner att han örfilat tillbaka. Det och det faktum att han vet att han är polisbevakad stärker hans berättelse om nödvärn, säger Johan Eriksson.
Det finns inga vittnen som har sett slaget mot Ekeroth, däremot flera som sett Ekeroths slag mot den 21-årige mannen, bland dessa, två av mannens vänner och en av nattklubbens ordningsvakter.
– Det är tråkigt att ingen ser Ekeroth bli slagen, säger advokaten Johan Eriksson.
LÄS MER: Åkesson uppmanar Ekeroth att lämna partiet
Till stöd för målsägandens berättelse finns också den övervakningsfilm från nattklubben som spelades upp i rätten. Åklagaren Lena Kastlund menade att Ekeroths nödvärnsinvändning är en efterhandskonstruktion och påpekade att han inte berättade att han dödshotats förrän i ett senare förhör.
– Det som talar emot att Kent Ekeroth skulle ha handlat i nödvärn är att han själv inte har några skador. Det tar ju inte många sekunder att räkna ut att han ska säga att det var någon annan som slog först, säger åklagaren i sin slutplädering där hon yrkade på att Ekeroth döms till dagsböter för ringa misshandel.
”Ekeroth blir förbannad helt enkelt”
Målsägandebiträdet Kristofer Stahre började sin slutplädering med att säga att hans klient mått dåligt av uppmärksamheten såväl som kränkningen i slaget och yrkade på skadestånd om 5.000 kronor.
LÄS MER: Mattias Karlsson: En dömd kan inte företräda partiet
– Ekeroth blir förbannad helt enkelt och ger sig då på min klient. När han gjort det inser han att ”det är här är ju inte bra”. Han, som själv är väl bevandrad i rättsliga frågor, kommer snabbt på nödvärnsinvändningen, säger Stahre och påpekar att den invändningen är den absolut vanligaste i misshandelsåtal.
– Sedan, efter att han råkat peka ut fel person, då lägger han också till ett dödshot för att hans nödvärn ska verka proportionerligt, fortsätter Stahre.
Domen meddelas den 28 juni, klockan 11.