Över 900 000 elmätare ska ersättas med nya ”smarta” modeller, där kunderna bland annat kan mäta sin förbrukning med tätare intervaller och koppla upp egna solceller mot nätet.
Mätarna byggs och leveraras av ett kinesiskägt företag – Sanxing.
På senare tid har synen på affärsrelationer med Kina delvis förändrats, inte minst efter att Säpo pekat ut Kina som ett säkerhetshot mot Sverige. Men det har inte påverkat mätaraffären.
– Vi känner oss trygga i valet av leverantör. I och med att vi är ett samhällskritiskt företag med en samhällskritisk tjänst så har vi en väldigt rigorös urvalsprocess, säger tillförordnade kommunikationschefen Bo Albertsson.
Han uppger att man inte sett några några säkerhetsrisker med köpet, och att man kontrollerat eventuella kopplingar mellan bolaget och den kinesiska regimen.
– Vår bedömning var att de stod inte nära regeringen eller kommunistpartiet.
Men SVT:s granskning visar något annat.
”Borde rett ut”
Det svenska Sanxing-bolagets verklige huvudman, den som i praktiken kontrollerar bolaget, heter Jianjiang Zheng. Han är inte bara en omskriven tech-miljardär i Kina utan har också under flera år, fram till helt nyligen, varit delegat i kinesiska folkkongressen för kommunistpartiet.
För Bo Albertsson på Vattenfall eldistribution kommer detta som en överraskning.
– Jag kan inte uttala mig om det, jag känner tyvärr inte till det. (Se video.)
– Det borde man ju ha rett ut innan man gjorde det inköpet. Det borde ju ha varit en del av säkerhetsskyddsanalysen, säger cybersäkerhetsforskaren Pontus Johnson.
Vattenfall eldistribution återkommer efter intervjun med en skriftlig kommentar där man betonar att utredningen om Sanxing gjordes för flera år sen, då känsligheten i förhållande till kinesiska leverantörer var annorlunda. Man skriver också att man gjort grundliga kontroller även efter upphandlingen men vill inte gå in i några detaljer om vilken information man då samlade in.
SVT har sökt Sanxing utan resultat.
Lagstiftningsfråga
Regeringen har inte velat uttala sig i frågan, men Liberalernas ledamot i utrikesutskottet, Joar Forsell, beskriver det hela som mycket anmärkningsvärt.
– Det ligger inte bara ett ansvar på de statliga företagen och myndigheterna – det är också en lagstiftningsfråga. Jag tror man måste fundera kring om vi ska tillåta kinesiska bolag att verka i alla ekonomins sektorer, säger han.
SVT har även sökt Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna men utan resultat.
Bakgrund: Kinesiska folkkongressen
Nationella folkkongressen är formellt det högsta lagstiftande organet i Kina, men betecknas samtidigt ofta som ett ”rubber stamp parliament” där delegaternas viktigaste uppgift är att bekräfta beslut som redan fattats på högre ort.
De närmare 3 0000 delegaterna sammanträder under två veckor varje år, och huvuddelen av delegaterna tillhör Kinas kommunistiska parti.
Sanxings ägare är långtifrån den enda miljardären som tagit plats i folkkongressen, redan 2017 uppmärksammades att där fanns ledare från bland annat Kinas motsvarighet till Twitter, Baidu, och mobiltillverkaren Xiaomi.