Unga afghanska nyanlända på åhörarläktaren i riksdagshuset under debatt om situationen för ensamkommande flyktingbarn, under hösten 2017 Foto: TT

Klart: 9 000 ensamkommande får ny möjlighet att stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 9 000 ensamkommande unga kommer att erbjudas en ny möjlighet att få stanna i Sverige. Det står klart sedan riksdagen röstat igenom regeringens förslag under torsdagen, med 162 röster för och 139 emot.

Förslaget har varit ett av vårens mest omdebatterade. Regeringen har inte på egen hand något stöd för förslaget om att ge cirka 9 000 ensamkommande möjlighet att stanna kvar i Sverige genom studier.

Det var först när Centerpartiet i slutet av april meddelade att man ställer sig bakom förslaget som det hela såg ut att kunna bli verklighet. Det mindre dåliga av två alternativ, resonerade C.

Har drivits av MP

Under torsdagseftermiddagen klubbades så lagförslaget igenom i riksdagen. Röstsiffrorna blev 162 mot 139.

I regeringen har frågan till stor del drivits av Miljöpartiet.  ”Socialdemokraterna har inte varit särskilt intresserade”, analyserade SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson tidigare i vår. Så sent som i måndags försvarade Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Maria Ferm, förslaget:

– Vi har tagit fram den här lagstiftningen för att säkerställa att vi ger dem den chansen de skulle haft från början, sade hon i SVT:s Morgonstudion.

Har mötts av hård kritik

Problemet med lagstiftningen är att ”den är usel från början till slut”, var åsikten som Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson framförde samma morgon i samma program.

Bakgrunden till den lag som nu röstats igenom handlar om den situation som uppstod i kölvattnet av flyktingkrisen 2015.

Fakta: Regeringens förslag om ensamkommande

Förslaget går i korthet ut på att minderåriga ensamkommande som kommit till Sverige före 24 november 2015 och sökt uppehållstillstånd, och som fått eller skulle fått ett utvisningsbeslut efter att de fyllt 18 år, ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå.

Därefter ska den ensamkommande kunna få ett permanent uppehållstillstånd, genom att etablera sig på arbetsmarknaden.

Handläggningstiden fram till utvisningsbeslutet ska ha varit minst 15 månader. Den ensamkommande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller motsvarande.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.