Klimatforskaren om undervattensroboten: ”En game changer”

Uppdaterad
Publicerad

Glaciärerna på Västantarktis smälter allt fortare och en plötslig kollaps kan orsaka en snabb havsnivåhöjning. Nu har svenska forskare för första gången i världen lyckats köra en obemannad undervattensrobot under en glaciär i helt okända områden.

– Det är mycket anmärkningsvärt, säger klimatforskaren Nina Kirchner.

Thwaitesglaciären, som vissa forskare kallar ”Domedagsglaciären”, var under februari och mars i år målet för en grupp svenska forskare.

”Unikt uppdrag”

Med hjälp av en självgående undervattensrobot lyckades de för första gången någonsin undersöka hur det ser ut under isen.

– Det är mycket anmärkningsvärt att man lyckats med det här, eftersom det är första gången. Det finns inte heller så många sådana här farkoster som används i forskningssyfte och uppdraget var väldigt unik och utmanande, säger Nina Kirchner, klimatforskare och föreståndare för Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet, i Aktuellt.

Roboten mätte bland annat vattentemperatur, salthalt och scannade både bottnen och isens undersida med avancerade ekolod. Hur djupt det är och hur det ser ut var tidigare okänt.

”En game changer”

Roboten dokumenterade geologiska spår på bottnen som visar hur stora glaciärerna varit tidigare i historien, vilket kan ge ledtrådar till hur de kommer att reagera i framtiden.

– Jag tror att den här tekniken kommer vara en ”game changer”, hur vi kommer att förstå de här isarna och hur viktiga de är, säger Nina Kirchner i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.