Klimatkraven från Afrika är en mardröm för västvärlden

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För Afrikas COP27-förhandlare är utgångspunkten självklar: Vår kontinent har bara stått för 4 procent av världens utsläpp. Men vi lär få ta den stora smällen för det förändrade klimatet som ni i Väst orsakat när ni skapat ert välstånd. Så varsågoda att betala.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Under punkt 8(f) i COP27:s dagordning döljer sig en mardröm för västvärlden. Där står för första gången orden ”loss and damage” eller klimatskadestånd.

De fattigare delarna av världen har i decennier velat få med de raderna i internationella klimatförhandlingar. Nu står de två orden där och de innehåller sprängstoff. Enligt beräkningar publicerade av FN kommer klimatförändringarna orsaka skador för åtminstone 1 biljon dollar årligen kring år 2050.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Eller 1 000 000 000 000 dollar för att skriva ut siffran så att den känns.

Enorm befolkningstillväxt kräver investeringar

Men år 2050 innehåller en annan enorm siffra som manar till eftertanke. Då beräknas Afrika ha dubblat sin befolkning till omkring 2,5 miljarder människor.

Idag lever 600 miljoner människor utan tillgång till elektricitet och om den siffran inte ska öka i samma takt måste stora investeringar göras. Helst redan i går, men i brist på det så snart som möjligt.

Brist på el är ett säkert tecken på en fattigdom. Och nu när Afrika står i startgroparna för industrialisering för att sätta kontinentens växande befolkning i arbete och samtidigt öka välståndet riskerar kontinenten att driva upp sina utsläpp drastiskt.

Väst talar hellre om klimatanpassning  

En klimatanpassad industrialisering och utbyggnad av infrastruktur är därför nödvändig och det är man fullt medveten om inom de ledande skikten runt om på kontinenten. Kenyas president William Ruto kallar det en ”no brainer”.

”Ren energi kommer skapa jobb, skydda lokala ekonomier och accelerera den hållbara industrialiseringen av Afrika”, skrev han inför COP27.

William Ruto lägger till att Afrika behöver både teknologiskt och finansiellt stöd för att klara den här utmaningen. Och här har han västländerna med sig. Väst talar mycket hellre om detta än om klimatskadeståndet jag nämnde längre upp i texten.

Sverige vill också helst bläddra förbi punkt 8(f) i COP27:s dagordning. Regeringen meddelade nyligen att man säger nej till fattiga länders krav på en fond för klimatskadestånd. 

Så vem som kommer få stå för de 1 000 000 000 000 dollarna är högst oklart.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet