• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lilla Aktuellt besökte två olika svenska skolor där saxträning och kullerbyttor står på schemat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lilla Aktuellt och Lilla Sportspegeln besökte två olika svenska skolor där saxträning och kullerbyttor står på schemat. Foto: SVT

”Klippkurs” och kullerbyttor – så ska barns rörelseförmåga höjas

Uppdaterad
Publicerad

Barn som inte kan slå en kullerbytta, knyta en knut eller klippa med en sax. Efter den senaste tidens larm om att rörelseförmågan bland de yngsta blir allt sämre vidtas nu en rad åtgärder på skolor runtom i landet.

Larmen om att barns rörelseförmåga försämrats har kommit från flera håll sedan årsskiftet. Först rapporterade tidningen Ämnesläraren om att flera slöjdlärare noterat att dagens elever har svårt att hantera saxar. Svenska idrottslärarföreningen och Svenska gymnastikförbundet stämde sedan in med en debattartikel på DN Debatt. ”Dagens barn kan inte ens slå en kullerbytta”, var rubriken.

SVT:s Lilla Aktuellt har varit i kontakt med flera lärare som uppger att man nu börjat anpassa undervisningen för att täppa till luckorna i barnens motorik. Ett exempel är Äsperödsskolan i Uddevalla där eleverna gör ”klippövningar” för att bli vassare med saxen.

– Det känns viktigt att kunna använda händerna på olika sätt, säger Maya som går på skolan.

”Behöver studier”

Enligt Anna Tidén, lektor vid Gymnastik- och idrottshögskolan, är det inte helt klarlagt varför barnens rörelseförmåga försämrats, även om det finns vissa internationella studier som visat att så är fallet.

– Rent forskningsmässigt så behöver man studier för att förklara det. Men man måste ändå lita på ledare, tränare och lärare. Deras utsagor är ju att man anser att rörelseförmågan blivit sämre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.