Foto: Agnes Henriksson

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin ringlar långa

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) ringlar långa. Förra året klarade inget landsting regeringens målsättning om att alla ska få en första bedömning inom 30 dagar.

De senaste två åren har inneburit stora försämringar – och sammanfaller med att regeringen har slopat prestationskraven för extrapengar.

Regeringen har som mål att alla sökande ska erbjudas ett första besök hos barn- och ungdomspsykiatrin inom 30 dagar. Dessutom ska de få en fördjupad utredning inom ytterligare 30 dagar.

Men i dagsläget är det inget landsting som klarar tidsgränserna, även om några ligger nära.

Val 2018 – #dinröst

Värst i Dalarna

Förra året lyckades barn- och ungdomspsykiatrin ta emot i snitt tre fjärdedelar av de sökande. Samtidigt var det stora skillnader mellan olika delar av landet. I sex landsting klarade man inte ens av att ta emot hälften inom den utsatta tiden. Värst var situationen i Västerbotten och Dalarna medan Gotland och Stockholm tog emot nio av tio.

När det gällde fördjupad utredning var det fem landsting som inte lyckades ta emot hälften av de vårdsökande. Värst var situationen i Västmanland och Dalarna medan Gotland och Uppsala placerade sig i topp. I snitt tog landstingen emot tre fjärdedelar av de sökande.

Kravet borttaget

Under den borgerliga regeringen fick barn- och ungdomspsykiatrin prestationsbaserade extrapengar, baserat på målen att 90 procent av alla förstabesök skulle ske inom 30 dagar och 80 procent av alla fördjupade utredningar inom ytterligare 30 dagar. Men 2015 övergick den nuvarande regeringen till tillitsstyrning, där alla landsting får ta del av extrapengarna oavsett prestation. Målsättningen är dock att samtliga ska få vård inom de stipulerade 30 dagarna.

Tidpunkten för när regeringen slopade prestationskraven sammanfaller med att landstingen blivit klart sämre på att uppnå målen. 2015 var det 89 procent av sökande till barn- och ungdomspsykiatrin som fick ett första besök inom 30 dagar, men 2017 hade siffran sjunkit till 75 procent.

Strandhäll: Personalbristen är grundproblemet

Socialminister Annika Strandhäll anser att det är bristen på personal som är grundproblemet. Hon vidhåller därför att det var rätt beslut att ta bort de prestationsbaserade extrapengarna. Istället satsar regeringen nu på att bygga ut utbildningsplatserna.

– Det handlar om att förflytta satsningen från att tro att personalen i de här verksamheterna ska springa snabbare för att man har ekonomiska incitament, till att faktiskt ta i grundproblemet som är kompetensförsörjning. Har vi inga operationssjuksköterskor då kan vi inte utföra några operationer i den takt som vi skulle vilja. Samma sak gäller psykologer och kuratorer inom psykiatri för barn och ungdom, säger Annika Strandhäll till SVT Nyheter.

Fakta

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Till dig som är under 18 år:

Rädda Barnens stödlinje

Tel: 0200-77 88 20. Alla dagar kl 15-18.

Hemsida

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111

Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50

Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis 

Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-22.00 och helger klockan 14.00-18.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

För dig över 18 år:

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Hjälplinjen – har öppet mellan kl 13.00 och 22.00 alla dagar.

Telefon: 0771-22 00 60

Hemsidan hittar du här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 dygnet runt 

Chatten nås via mind.se

Jourhavande Medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-06.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 08-34 58 73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet