Femårige John Walter var snabb, och kunde pilla upp låset på bakdörren till HVB-hemmet. Men det visste inte nattpersonalen som jobbade med honom den tidiga morgonen när han smet ut, och sedan drunknade i näraliggande Uvån.
De hade knappt jobbat med honom innan det här nattpasset.
– Det var vanligt att man inte hann få någon överlämning eller sätta sig in i barnens behov, säger Ludwig Hülphers som tidigare arbetat på Platea.
Det var bara en halvtimme kvar på nattpersonalens skift, och två ur dagpersonalen hade kommit. De fyra gjorde en överlämning i hallen, medan barnen som lekte i vardagsrummet.
Men det var de två i nattpersonalen som hade arbetstid, alltså dömdes de som ansvariga för att genom oaktsamhet ha vållat femåringens död av Värmlands tingsrätt.
Friade i hovrätten
Hovrätten håller inte med, utan skriver att det inte var frågan om ”en situation som typiskt sett riskerade att få en dödlig utgång.” Det var ”en mycket kort stund” som det var en stängd dörr till barnen i vardagsrummet och att personal som arbetat på HVB-hemmet har beskrivit att ”bemanningen – särskilt under nattpassen – var sådan att det inte alltid gick att upprätthålla visuell uppsikt över alla barn som behövde det, utan att personalen ibland fick välja vilket barn man fokuserade på eller hålla uppsikt med hjälp av sin hörsel.”
Flera före detta medarbetare har också i SVTs granskningar berättat att barn rymt eller sprungit iväg från boendet tidigare. De menar att hemmet borde ha stängts långt innan olyckan.
– Det här är en viktig dom, för det kan inte vara personalen som tar hela ansvaret när de har pumpat ut pengar till vinster i företaget genom att underbemanna, säger Camilla Hülphers, som också jobbat på hemmet.