I december 2020 presenterade coronakommissionen sitt första betänkande som bland annat handlade om äldreomsorgen. Man slog fast att det funnits strukturella problem sedan innan pandemin, och att verksamheterna inte var rustade för att hantera den snabba spridningen av covid-19.
Nu har fackförbundet Kommunal gjort en ny medlemsundersökning där man kartlagt hur medlemmarna upplever sin arbetsmiljö. Förbundsordförande Malin Ragnegård säger att den visar på stora brister för de anställda.
– 70 procent av de tillfrågade vet inte om de kommer orka jobba fram till pensionen med villkoren som de är idag, säger hon.
Enligt enkäten känner över 40 procent att de är fysiskt trötta i kroppen efter en arbetsdag. 37 procent upplever dagligen psykisk trötthet.
– Det är en kronisk underbemanning som gör att man inte får den återhämtning man behöver, säger Malin Ragnegård.
”Brukare som lämnas åt sidan”
Anders Wincentson är underskötare och arbetsplatsombud på ett äldreboende utanför Stockholm. Han känner igen sig i beskrivningen av en arbetsplats med för lite personal.
– Det är väldigt dåligt bemannat och då måste man fokusera på de personer som är extra krävande. De andra brukarna lämnas åt sidan, säger han.
Hur känns det?
– Det är frustrerande. Jag ser på mina kollegor att det är många som har det svårt, säger Anders Wincentson.
För att få bukt med problemet vill Kommunal se nationella riktlinjer gällande bemanningen på landets äldreboenden.
– Att det är budgeten som avgör hur bemanningen ser ut på ett äldreboende, det funkar inte. Det är verksamheten och personalens arbetsmiljö som ska ligga till grund för det, säger Malin Ragnegård.
Dessutom vill de se ”långsiktiga, statliga bidrag” till kommunerna. Hon menar dock att kommunerna inte ska ”lägga pengar på hög” när man gör överskott, utan investera i till exempel äldreomsorgen.
SKR om kommunernas ansvar
Men att överskotten skulle betyda bättre ekonomi på sikt stämmer inte, enligt Jeanette Hedberg som är förhandlingschef på SKR.
– Kommunerna har ett långsiktigt ansvar för välfärden och ekonomin. Att man nu har tillfälligt starka resultat betyder inte att ekonomin blivit bättre, de långsiktiga utmaningarna kvarstår, säger hon.
Kommunals krav
– Höja grundbemanningen i äldreomsorgen.
– Nationella riktlinjer för formell yrkeskompetens, arbetsvillkor och personaltäthet.
– Offentlig statistik för bemanning och faktiskt personaltäthet på särskilda boenden inom hemtjänsten, både för kommunala och enskilda utförare.
– Sanktionsavgifter för överträdelser av föreskrifterna av systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1 och AFS 2015:4).