Barngrupperna i förskolan ska vara av ”lämplig storlek” står det i skollagen.
Men SVT kunde i går avslöja att de är större än man tidigare trott, och att det finns småbarnsgrupper med så många som 35 barn och i något fall 12 barn per pedagog.
Skolverkets råd är att det inte ska vara fler än 15 barn i varje grupp. I deras ”Allmänna råd för kvalitet i förskolan”, står det att deras kunskapsöversikt visar att: ” riktmärket för en gruppstorlek om ca 15 barn är att föredra, för att barnen ska utvecklas på ett optimalt sätt”.
Kräver ändring
Nu kräver både Barnombudsmannen och fackförbundet Kommunal en ändring av skollagen, att man skriver in en maxgräns.
– Det är dåligt för barnen att ha så här stora grupper, den värme och den vila som barn behöver i förskolan, säger Annelie Nordström, ordförande i fackförbundet Kommunal.
Det blir också ett stort problem för personalen, det blir stressat, hög ljudnivå och man blir väldigt uttröttad.
Nu kräver hon ett större ansvar av politikerna:
– Vi tycker att man ska ta sitt politiska ansvar, både i kommunerna och i regeringen och för det krävs ju att regeringen verkligen ger uttryck för att det är en önskan.
”Maxtak enda vägen”
Och det gör man bäst genom att höja stadsbidragen. Det behövs mer pengar till verksamheten så att kommunerna kan ta sitt ansvar och planera för väsentligt fler förskolor och väsentligt mindre barngrupper.
Barnombudsmannen går i dag ut och kräver att Skollagen ändras, så att Skolverkets råd om antalet barn i förskolegrupper skrivs in i lagen. Och Kommunal ändrar nu sin ståndpunkt, och håller med BO, säger Annelie Nordström till SVT:
– En sån maxgräns det har funnits tidigare, och det verkar som om det är enda vägen för att man ska få till en vettig barngruppsstorlek.
Vi tycker ju egentligen att lagstiftningen är utformad så att kommunerna borde kunna planera för väsentligt mindre barngrupper utan ett sånt maxtak, men det tycks vara så att det behövs mycket stramare lagstiftning för att kommunerna verkligen ska ta sitt ansvar.