Lösningen på skolproblem – hopslaget högstadium

Uppdaterad
Publicerad

För att minska skillnaderna mellan skolorna och höja resultaten tar Nyköping till ett radikalt grepp. Till hösten läggs de fyra kommunala högstadieskolorna ned och ersätts av en stor, Nyköpings högstadium.

– Det har stor betydelse i dag vilken skola eleverna går på och vi kan inte göra så mycket åt föräldrarnas val men vi kan erbjuda en skola där vi har allt att erbjuda barnen och där vi vågar gå ut och säga att vi kommer att ge barnen en likvärdig undervisning, säger Cajsa Widqvist (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Stöd över blockgränser

Den nya högstadieskolan kommer att finnas i två hus, varav ett blir helt nybyggt. Förändringen har stöd över blockgränserna i kommunen och förhoppningarna är stora.

Fokus skola – #dinröst

– Vi vill ha en skola där vi klarar att bryta segregationen både socialt, ekonomiskt och kulturellt. Har vi alla i en skola där man jobbar utifrån samma strukturer och där man blandar klasser och ser till noga att man får en bra blandning, det är den bästa framgångsfaktorn, säger hon.

Lära av varandra

Harke Steenbergen är en av två rektorer på den nya högstadieskolan. Just nu arbetar han med att sätta samman klasser utifrån elevernas bakgrunder och förutsättningar.

Han ser det som en stor utmaning att föra samman alla högstadieelever och i höst kommer det att vara fokus på värdegrundsarbete.

– Jag tror att mångfald berikar och att man kan lära sig av varandra. Att de som inte kan lär sig av de som kan och att de som kan berättar för dom inte an hur det funkar och på så sätt lär sig de också, säger han.

Centern vill satsa på de befintliga

Men alla är inte positiva. Centerpartiet i Nyköping står inte bakom beslutet utan tycker att det istället borde ha satsats på de befintliga skolorna.

– Alla barn ska klara godkänt i den svenska skolan. Oavsett om den ligger i en stadsdel eller en annan stadsdel. Och alla barn kan klara det här om man sätter in resurserna. Det hade gått att göra samma sak i befintliga skolor, säger Eva Andersson (C), gruppledare.

Men Cajsa Widqvist (S) tror det skulle krävas mer resurser att göra varje skola bra.

– Många gånger när man gör varje skola bra så kräver det mer. Har man lite större enheter vet man säkert att man får alla resurser i den skolan.

#minskola

Vad tycker du om skolan? Dela med dig av dina åsikter med #dinröst, #minskola eller maila till dinrost@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet