• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kommuner återhämtar sig efter flyktingströmmen

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader på hur pass bra kommuner klarar av att ta emot nyanlända. I Älvkarleby tar man emot flest flyktingar i länet i förhållande till befolkningsmängd. Men man bedömer också ha de minsta problemen med det.

Varje år mäts kommuners förmåga att erbjuda en välfungerande etablering och integration för nyanlända. Man frågar också kommunerna hur deras ordinarie sociala verksamhet påverkas av att ta emot flyktingar.

Har börjat återhämta sig

Sedan flyktingströmmen 2015 har kommuners verksamheter varit hårt ansatta. Men man har nu börjat återhämta sig enligt den senaste undersökningen.

Val 2018 – #dinröst

Och fler kommuner upplever att man nu rymmer de nyanländas behov av socialt stöd inom ramen för befintlig verksamhet.

Älvkarleby ser inte längre att deras skolor, förskolor och socialtjänst påverkas av flyktingmottagande.

– Som läget är nu är det i princip ingen påverkan inom ordinarie verksamhet. Det känns jättebra, vi har ju behandlat de personer som kom med flyktingströmmen på exakt samma vis som infödda svenskar, Vi har inte gjort någon skillnad, säger Caroline Sundström som är enhetschef vid Älvkarleby kommun.

Ansträngd situation i Östhammar

Men de finns flera platser där flyktingmottagande enligt kommunerna fortfarande utgör en ansträngd situation. I Östhammars kommun beskriver kommunen själv att läget är allvarligt. De största problemen har kommunen inom barn- och ungdomsverksamheten.

– Problemen består i flera olika saker. Ett grundläggande problem är ekonomi. Staten har sänkt ersättningarna kraftigt och vi har svårt att klara det utifrån de förutsättningarna, säger Mikael Sjöberg, chef Individ och familjeomsorg i Östhammar.

Trots att det återstår problem med att mäkta med så har  även Östhammar märkt av den lägre invandringen.

– Situationen är betydligt mer kontrollerad än för några år sedan då vi inte hittade platser för de ungdomar som anvisades till kommunen, men problem finns det fortfarande, säger Mikael Sjöberg, chef Individ och familjeomsorg i Östhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet