Motståendet i kommunerna gör det trögt för länsstyrelserna, som måste få ihop 10.400 kommunplatser till nästa år. Men facit hittills är bara hälften, 5.700 platser.
-Vi vill visa solidaritet och de flesta är överens om att vi skulle vilja öka kvoterna. Men vi kan inte på grund av den ekonomiska situationen, säger kommunalrådet Sofia Bothorp (MP) i Karlskrona.
Tillsammans med de andra kommunerna i Blekinge har Karlskrona i dag avtal med staten om att erbjuda plats åt 285 flyktingar. Men nästa år vill staten placera tre gånger så många flyktingar här. 785 stycken. Tillsammans har Blekingekommunerna svarat nej.
Kronoberg säger också nej
Detta sade nyligen kommunerna i Kronobergs län också, trots att regeringens sagt att staten i huvudsak ska garantera försörjningen.
-Det som händer i praktiken är att det blir folk kvar i asylboenden och där ska de inte vara. Det innebär att etableringsarbetet för deras del inte kommer igång på ett ordnat sätt, säger Lars G Brandt som är länsstyrelsernas samordnare i migrationsfrågor.
Gulnas Karari som flytt från Afghanistan och nu fått uppehållstillstånd och kommunplacering i Karlskona tycker det är synd om de som tvingas bo kvar i asylboende, när platserna inte räcker nästa år.
-Det är katastrof. Det är jättesvårt att vänta. Alla vill att det ska gå snabbt att börja utbildning i kommunen, säger hon.