Brita Pahlén och kollegan Ingrid Falquist är båda pensionerade men kallats in för att hjälpa till att undervisa asylsökande barn. Foto: SVT

Kommunerna anställer pensionärer för att klara flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Den stora flyktingströmmen har lett till att det nu råder akut personalbrist på många håll i landet. För att rädda verksamheten väljer därför många kommuner att återanställa pensionärer. I Norberg i Bersgslagen har ett tiotal pensionärer återvänt till arbetslivet.

– Det är lite motigt på mornarna när man ska gå upp, säger Brita Pahlén, pensionerad lärare sedan fyra år som nu återvänt till klassrummet.

– Man skaffar sig ju lite andra vanor som pensionär, fyller kollegan Ingrid Falquist i och skrattar. Också hon har återvänt till skolans värld efter några år som pensionär.

#flykt

Nödlösning

Ingrid och Brita undervisar i en förberedelseklass för asylsökande på en skola i Norberg i Bergslagen. I Norberg, med sina dryga 5.000 invånare, finns det runt 1.000 asylsökande så lärarbristen är akut.

– Att kalla in oss pensionärer får väl ses som en nödlösning, säger Brita Pahlén. Men jag tror det är en bra nödlösning på kort sikt. Vi har ju erfarenhet och kan snabbt komma in i verksamheten. På lång sikt måste samhället utbilda fler lärare.

Pensionärerna viktiga

Även på socialkontoret i Norberg måste man förlita sig på pensionärer som vill arbeta. Än så länge är det bara två som återvänt, men nu har Akademikerförbundet SSR skickat ut en lista på pensionerade socionomer till landets socialchefer.

– Det finns flera namn på listan som jag tänker kontakta, säger Jonna Lauritsen, chef för kommunens individ och familjeomsorg. Jag har redan rekryterat två pensionerade handläggare men det är jättesvårt att hitta folk. Utan pensionärerna hade inte verksamheten gått ihop.

Akut brist

Med uppåt tiotusen asylsökande i veckan så har personalbristen blivit akut i många kommuner. Det saknas socionomer, sjuksköterskor, lärare och runt om i landet anställs nu pensionärer för att rädda den kommunala verksamheten.

– Pensionärerna har hjälpt oss ur ett dilemma och vi är väldigt tacksamma så länge de vill och kan ställa upp, säger Åsa Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Norberg. Men, tillägger hon, på sikt måste vi få fram fler utbildade människor.

– Det handlar dels om vårt eget utbildningsväsende, men framförallt måste vi bli bättre på att validera dem som har utbildning från andra länder. Det är orimligt att det sitter välutbildade människor och väntar i en etableringsfas samtidigt som vi är i stort behov av deras kompetens.

– I ett övergångsskede tror jag att pensionärerna kan bli räddningen för den kommunala verksamheten, säger Ingrid Falquist. På kort sikt hinner samhället inte med att utbilda tillräckligt med personal. För mig känns det bara positivt att få göra en insats för samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet