Tidigare i år planerade Lidingö stad att stänga av vattnet till sjuvåningshuset på Lidingö eftersom de ryska hyresgästerna under alla år vägrat betala hyra. Men då kontaktades staden av UD som sa stopp med hänvisning till att det bor barn där.
– Jag tror att de hade blivit kontaktade av Ryska federationen och valde att agera och se till att kommunen inte stängde av vattnet. Det tyder på en räddhågsenhet, en försiktighet. Den här försiktigheten skadar Sverige, säger Daniel Källenfors (M).
Faktum är att Utrikesdepartementet under lång tid har anklagats för att ställa sig på Rysslands sida i tvisten om ”ryska huset”.
Carl Bildt skickade brev
När Kronofogden skulle sälja fastigheten för drygt tio år sedan blandade sig den dåvarande utrikesministern Carl Bildt i ärendet. I ett brev till myndigheten skrev han att ”Sveriges relationer med Ryska federationen skulle skadas” om en försäljning skulle genomföras.
– Det var ovanligt att utrikesministern själv skickade brevet, oftast sköts det av tjänstemän på departementet. Men det var ett speciellt ärende. Jag skulle inte säga att det påverkade oss, säger Filip Håkansson på Kronofogdemyndigheten.
Fastigheten såldes till slut till advokat Stefan Häge på exekutiv auktion 2014. Han har fortfarande inte fått någon hyra eller tillgång till huset.
– Det är mycket pengar. Det går snabbt upp till 30 miljoner som ryska staten är skyldiga mig, som de inte betalar, säger Stefan Häge.
Måste skydda huset
När vi kontaktar Lidingö stad för att ta del av handlingar om huset väljer de att inte lämna ut dokumenten efter att ha stämt av med UD. Utrikesminister Tobias Billström (M) menar att Sverige har en förpliktelse att skydda fastigheten eftersom den används av diplomatisk personal.
– Vi måste alltid betrakta det som en statsegendom i förhållande till Ryssland. Därmed får vi inte heller göra vad som helst. Vi måste se till att den skyddas och att personerna som vistas där behandlas med värdighet. Det är ett åtagande vi har gjort enligt Wienkonventionen, säger han.
Bakgrunden till striden om ”ryska huset”
Det börjar med en tvist på 1990-talet mellan den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer och ryska staten. President Boris Jeltsin beslutar då att nationalisera Sedelmayers tillgångar i Ryssland.
Den tyska affärsmannen vill ha ersättning och väljer att driva en process i Sverige där den ryska handelsrepresentationen äger sjuvåningshuset på Lidingö.
Sedelmayer begär utmätning av fastigheten 2003. Men Ryssland överklagar gång på gång samtliga beslut och menar att huset skyddas av diplomatisk immunitet eftersom ambassadpersonal bor där.
Bland annat engagerar sig dåvarande utrikesminister Carl Bildt som skriver ett brev till Kronofogden och menar att en tvångsförsäljning skulle kunna skada de svenska relationerna till Ryssland.
Men 2014, ett decennium och flera juridiska turer senare, säljs fastigheten på exekutiv auktion till advokat Stefan Häges bolag. Prislappen blir 12 miljoner kronor.
De ryska hyresgästerna vägrar dock betala hyran på drygt 275 000 kronor i månaden och kan inte vräkas på grund av diplomatisk immunitet, vilket resulterar i att Häge stämmer ryska staten för utebliven hyra.
Konflikten pågår än i dag och hyresskulden är nu uppe i mångmiljonbelopp.